Početna  /  Optužnica protiv četiri osobe zbog referenduma u RS
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Optužnica protiv četiri osobe zbog referenduma u RS

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri osobe zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda u vezi sa referendumom u RS.

Foto: Moja Hercegovina

Optužene osobe terete se da su svojim djelovanjem i aktivnostima, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma, omogućile realizaciju aktivnosti koje su protivne odluci Ustavnog suda BiH vezanoj za provođenje referenduma u Republici Srpskoj.

Tužitelj i zamjenik rukovodioca Odjeljenja III Tužiteljstva BiH, Miroslav D. Marković, nakon provedene istrage i prikupljenih dokaza, podigao je optužnicu protiv:

1. Karan Siniše, rođen 1962. godine u Belom Manastiru 
2. Reljić Dragoljuba, rođenog 1979. godine u Tuzli 
3. Zmijanjac Gorana, rođenog 1955. godine u Srpcu 
4. Petković Milana, rođenog 1984. godine u Banja Luci

Optuženi se terete da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma o danu Republike Srpske, kao službene osobe u institucijama entiteta, odbili izvršiti konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, te počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu Republike Srpske.

Oni se terete da su svojim radnjama i postupcima, umjesto da postupe po Odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri i odmah prekinu sve aktivnosti vezane za provođenje referenduma, nastavili kao Komisija raditi na organizaciji i provođenju referenduma, koji je na teritoriji RS i proveden 25.09.2016. godine, te na taj način sudjelovali u neizvršenju odluke Ustavnog suda BiH.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo – Neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava, iz članka 239. KZ BiH.

U istom predmetu, donesene su i dvije Naredbe o obustavi istrage.

Naredba o obustavi istrage protiv Šešić Davora, Glamočak Nedeljka, Bundalo Perice, Gojković Zdenke i Gligić Vojislava, jer postoje okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje, budući da navedene osobe, kao poslanici u Narodnoj skupštini RS, imaju imunitet od kaznenog gonjenja, kao i Naredba o obustavi istrage protiv Ivanić Mladena, Šarović Mirka, Cvijanović Željke i Dodik Milorada za koje ne postoji dovoljno dokaza da su navedeni svojim radnjama počinili izvršenje kaznenog djela, pomaganje ili poticanje u navedenom kaznenom djelu, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

0 Shares
0 Shares
Copy link