Početna  /  Opozivi u BL i BN: Hoće li Stanivukoviću “simbioza” urušiti rejting i da li je Petrović jači od SNSD-a?
Izdvajamo Teme i komentari

Opozivi u BL i BN: Hoće li Stanivukoviću “simbioza” urušiti rejting i da li je Petrović jači od SNSD-a?

Dva najveća grada u Republici Srpskoj, Banjaluka i Bijeljina, uskoro bi mogli krenuti u nove izbore. Gradska vlast u Banjaluci, predvođena Draškom Stanivukovićem (PDP), nezadovoljna je saradnjom sa skupštinskom većinom koju predvodi SNSD, dok je bijeljinski SNSD nezadovoljan gradskom vlašću koju predvodi Ljubiša Petrović (SDS).

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nedavno je najavio mogućnost vanrednih izbora u ovom gradu nakon čega ga je predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Vlado Đajić pozvao da podnese ostavku. Razmjena vatre je uslijedila nakon višednevne rasprave o usvajanju rebalansa budžeta Grada za prošlu godinu.

“Intezivno razmišljam sa svojim timom o izborima u Banjaluci. Razmišljamo da ja tako nešto predložim. Građani ne zaslužuju ili mene kao gradonačelnika ili njih kao skupštinsku većinu. Jedno s drugim ne ide. Ja nemam problem da svoj mandat stavim na raspolaganje i da se bira novi gradonačelnik, možda se i kandidujem. Ovakvo maltretiranje svih nas, pa i vas medija, nije dostojno najvećeg grada Srpske”, rekao je Stanivuković.

Đajić je bio kratak i jasan: Stanivuković ne umije da vodi grad i vrijeme je da napusti ovu poziciju. On je najavio i pogolemu listu kandidata koji bi mogli da zamjene Stanivukovića. Među njima su Goran Talić, Jelena Trivić, Milan Radović, Mladen Ilić i Saša Trivić.

“Vidjećemo kroz nekoliko dana kako će se grčevito i svim sredstvima boriti da ostane na tom mjestu, okrivljujući sve i svakoga, samo ne sebe, koji je najveći krivac za stanje u kojem se danas Banjaluka nalazi. Mi ga pozivamo da jednom bude iskren i dosljedan i da podnese ostavku. A na kraju krajeva, da kažem, i protiv svoje volje i želje, ako bude u interesu spasavanja Banjaluke, možda se i ja kandidujem za to mjesto. Јer, ovo je postalo nepodnošljivo”, istakao je Đajić.

Mladen Bubonjić

Komunikolog Mladen Bubonjić za MojuHercegovinu kaže da je na oktobarskim izborima prošle godine Željka Cvijanović u Banjaluci pobijedila Mirka Šarovića, ali je Milorad Dodik izgubio od Jelene Trivić. Trivić je, kaže on, dobila Dodika sa većom razlikom nego Cvijanović Šarovića, tako da politički oponenti gradonačelnika Banjaluke možda procjenjuju da ishod opoziva ne bi išao njima u korist.

“Naravno, govorimo o ‘vidljivim’, legitimnim političkim aspektima. Inače možemo samo da pretpostavimo da li je bilo nekih uslovljavanja ili dogovora između političkih oponenata u Banjaluci pa skupštinska većina u ovom trenutku nema pretjeran interes da insistira na opozivu Draška Stanivukovića”, smatra Bubonjić.

Politički analitičar Velizar Antić kaže kako je situacija u Banjaluci mnogo kompleksnija u poređenju sa Bijeljinom. Činjenica je, ističe on, da je vlast u Republici Srpskoj predvođena SNSD-om izgubila podršku građana Banjaluke još na Opštim izborima 2018. godine.

“Mada su mnogi smatrali da je to trenutno nezadovoljstvo, ispostavilo se da se radi o trendu gubitka podrške i na lokalnim izborima 2020. godine, kao i na Opštim izborima 2022. godine. SNSD je pokušao sa kadrovskim promjenama da popravi povjerenje građana, ali im to nije uspjelo. Ne vjerujem da imaju snagu i da se povjerenje birača promijenilo u odnosu na prethodna tri izborna ciklusa i da SNSD sa koalicionim partnerima može da osvoji mjesto gradonačelnika”, smatra Antić.

Velizar Antić

Sve to može da se, dodaje on, desi pod jednim uslovom, a to je da opozicioni kandidat ima podršku svih opozicionih političkih partija, udruženja i organizacija. On smatra da je u ovom trenutku aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković u velikoj mjeri izgubio povjerenje opozicionih birača svojevrsnom „simbiozom“ sa Miloradom Dodikom.

“Njegovo približavanje vlastima u RS nije naišlo na odobravanje velikog dijela opozicionih birača i veliko je pitanje da li bi ti birači podržali Stanivukovića na sljedećim izborima. Naročito ukoliko bi u igru za gradonačelnika ušla kao kandidat Jelena Trivić, neko iz Vukanovićeve Liste za pravdu i red ili neki pojedinac koga bi oni podržali. U tom slučaju, sasvim je sigurno da bi takav opozicioni kandidat odvukao izuzetno veliki broj opozicionih glasova i u tom slučaju bi Draško Stanivuković sasvim sigurno bio opozvan sa mjesta gradonačelnika Banjaluke. Dakle, situacija u Banjaluci je mnogo složenija nego u Bijeljini i mnogo više nepoznatih faktora je u igri pa su i predviđanja mnogo teža”, rekao je Antić.

Predsjedništvo Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina odlučilo je da su se stekli uslovi za pokretanje procedure opoziva gradonačelnika Ljubiše Petrovića (SDS). Iz lokalnog SNSD-a ističu da su već duže vrijeme nezadovoljni Petrovićevim vođenjem grada.

“Od svega imamo rijaliti šou koji traje dvije godine i mislim da je naša obaveza da prekinemo taj šou. Dvije godine Bijeljina stagnira. Mnoge nelogične stvari se dešavaju u našem gradu. Bijeljina ima veliki budžet prošle godine, čak 62 miliona KM. Ove godine budžet je 72 miliona maraka, a imamo problem sa banalnim stvarima”, kazao je šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini Grada Bijeljina Zlatan Lazarević.

Petrović ističe da se ne plaši opoziva, jer je povjerenje građana dobio već dva puta i dodao da neće dići ruke od Bijeljine. Vrh SDS-a, čiji je Petrović član, smatra da opoziv neće uspjeti. Bubonjić ističe da u složenim političkim okolnostima, kao što je kohabitacija u Banjaluci i Bijeljini, politički oponenti konstantno traže način i mogućnost da jedni druge svrgnu sa pozicija. Traže se, dodaje on, i najmanji zakonom predviđeni preduslovi za opoziv ili neki drugi način za smjenu ili izglasavanje nepovjerenja.

“Međutim, u obzir se mora uzeti i politički momentum, odnosno procjena ‘glasačkog pulsa’. Kada se ispune navedeni preduslovi, politički oponenti kreću u „napad“. Uzevši u obzir rezultate skoro završenih Opštih izbora, koji u izvjesnom smislu mogu poslužiti kao „lakmus papir“, protivnici gradonačelnika Bijeljine su procijenili da je sada pogodan trenutak za ‘politički obračun’, okončanje kohabitacije i potpuno preuzimanje vlasti, što je, naravno, politički legitimno”, istakao je Bubonjić.

Željka Cvijanović je u Bijeljini, podsjeća on, pobijedila Mirka Šarovića, ali je i Milorad Dodik izgubio od Jelene Trivić, doduše sa manjom razlikom nego Šarović od Cvijanovićke.

“Zbog toga se ne može sa sigurnošću tvrditi da bi, gledajući na rezultate Opštih izbora, ishod glasanja za opoziv gradonačelnika izvjesno bio u korist SNSD-a i njegovih partnera, iako tendencija ide u njihovu korist”, rekao je Bubonjić.

Antić tvrdi da je Bijeljina potpuno specifična sredina u Republici Srpskoj i misli da SNSD u ovom trenutku još nema snage da osvoji mjesto gradonačelnika. Svi dosadašnji pokušaji i razne kombinacije koje su u prethodnom periodu preduzimali u Bijeljini su, kaže on, doživjele poraz.

“Najbliže pobedi su bili kada su nastupili u koaliciji sa dugogodišnjim gradonačelnikom Mićom Mićićem, ali čak ni ta kombinacija im nije donela očekivani rezultat. Mislim da bi u trenutnoj situaciji SNSD i njegovi koalicioni partneri doživeli još veći poraz u trci za gradonačelnika Bijeljine nego što je to bio slučaj na prethodnim lokalnim izborima”, rekao je Antić.

Novinar Vladimir Kovačević smatra da je opoziv u Bijeljini realan, jer postoji većina. Ono što, međutim, nije izvjesno jeste potvrda opoziva kod građana Bijeljine, jer djeluje da Petrović uživa povjerenje građana tog grada.

Vladimir Kovačević

“SNSD želi da na talasu spornih rezultata opštih izbora preotme opštine i gradove kojima vladaju predstavnici opozicije. O opozivu u Banjaluci SNSD govori duže od godinu dana. I tu većina nije sporna, ali sve do sada bi građani Banjaluke sigurno potvrdili Stanivukovićev izbor. Vjerujem da u SNSD sada razmišljaju da je nakon izbora i sukoba u PDP i generalno raspadu opozicije Stanivuković više nema tako jaku podršku”, istakao je Kovačević.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap