Početna  /  Opozicija podnosi krivične prijave zbog budžeta
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Opozicija podnosi krivične prijave zbog budžeta

Oborićemo budžet Srpske za 2017. godinu. Dva dana nakon njegovog usvajanja-poručuju iz PDP-a. Lider te stranke, Branislav Borenović kaže da će za ocjenu ustanosti podnijeti apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske.

Foto: RTRS / arhiva
Foto: RTRS / arhiva

Osim toga, zbog usvajanja po hitnom postupku prekršena su najmanje još četiri zakona pa će u PDP-u podnijeti i krivične prijave. Najprije protiv ministra finasija Zorana Tegeltije.

“Ovdje je Vlada prekršila nekoliko zakona i na taj način nanijela štetu ne samo građanima kojima je uzela ova prava, nego je i dugoročno nanijela štetu kršeći zakon u stvari se stavila u ulogu nekoga ko poseže za odlukama koje su nezakonite”, rekao je lider PDP-a.

Budžetom se bavio i SDS. Na sjednici Glavnog odbora te stranke pala je odluka. I oni će pisati prekršajne prijave.

“U tom pogledu će SDS podnijeti u skladu sa zakonom podnijeti prekršajne prijave koje su definisane sa kaznom od 4.000 do 20.000 KM i to je jedino što možemo da uradimo, a da odbranimo legitimitet parlamenta i zaštitimo parlamet od takve vrste nasilja koje nam je priredila Vlada RS”, rekao je lider SDS-a.

Ministar finasija Zoran Tegeltiju nije odgovorao na naše pozive. U skupštinskoj raspravi rekao je da su svi imali dovoljno vremena da se upoznaju sa sadržajem najvažnijih dokumenata. Isto tvrdi i poslanik SNSD-a Radovan Vuković. Ne vidi kaže razlog za toliku galamu opozicije.

“Sva načela budžeta su ispunjena, ne znam koji bi bio razlog da prave bilo šta, osim što je malo budžet kasnio, ali dešavalo se i ranije i nije se ništa desilo”, rekao je poslanik SNSD-a Radovan Vuković.

Nakon što je opozicija Vladi Srpske zamjerila što su budžet, ekonomske reforme i zakon o izvršenju budžeta donijeti po hitnom postupku, šef kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković priznao je grešku. Dokumenti na vrijeme nisu pušteni u proceduru jer zbog primopredaje poslaničkih mandata, vladajući u tom trenutku nisu imali potrebnu većinu.