Petak, 17.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Ognjen Kekić iz Gacka osvojio prvo mjesto na međunarodnom likovnom takmičenju u Češkoj

  Podijeli:

  Likovni rad Ognjena Kekića, učenika Osnovne škole “Sveti Sava” iz Gacka, nagrađen je na međunarodnoj izložbi dječijeg stvaralaštva “Lidice” u istoimenom češkom gradiću.

  Ognjen sa zamjenicom ambasadora Republike Češke i vjeroučiteljicom Ivanom Hrnjez
  Ognjen sa zamjenicom ambasadora Republike Češke i vjeroučiteljicom Ivanom Hrnjez

  Tim povodom Gacko je juče posjetila zamjenica češkog ambasadora Klara von Kriegsheim Kadlecova, koja je Ognjenu uručila diplomu i simboličnu nagradu.

  “Lidice” je izložba ustanovljena prije skoro 50 godina u spomen civilnih žrtava rata. Tema ove izložbe nije rat; recimo, prošle godine to je bila svjetlost. Stiglo je oko 15 hiljada radova iz preko 70 zemalja, a za BiH je, pored Ognjena, nagrađen još jedan učenik iz Gračanice.

  Zamjenica češkog ambasadora je rekla da je u fokusu ambasade saradnja dvije zemlje na svim nivoima:

  “Mislim da naše dvije zemlje tradicionalno imaju dobre veze čemu doprinosi i marljiv rad, kako ambasade Češke u BiH, tako i vaše ambasade u Republici Češkoj, i vjerujem da će se ovo partnertvo nastaviti i u budućnosti.”

  Učenik šestog razreda Ognjen Kekić je bio iznenađen osvojenom nagradom koju, kaže, nije očekivao.

  Meni se ova nagrada puno sviđa, dobio sam diplomu i neke češke slatkiše. Nažalost, nemam sliku rada, ali mogu da kažem da me je inspirisala ptica, pošto je ona simbol svjetlosti, mira i slobode. Odmalena volim da slikam, a likovno mi je omiljeni predmet”, kaže Ognjen.

  Nagrada je, po svemu sudeći, sasvim opravdano iz Lidica stigla u Ognjenove ruke, jer ovaj dječak pored sklonosti ka likovnoj umjetnosti radi i na brušenju svog talenta, pa već nekoliko godina pohađa školu slikanja u Gacku.

  Zahvaljujući dobroj saradnji Eparhije ZhiP i Češke ambasade su i saznali za za izložbu, kaže Ivana Hrnjez, vjeroučiteljica u OŠ “Sveti Sava”.

  Organizovali smo djecu po svim hercegovačkim školama, izabrali najbolje radove koje smo poslali, a među njima je bio i Ognjenov rad. Bio je ovo prvi put, ali se nadamo da ćemo i ubuduće nastaviti saradnju sa češkom ambasadom, kako bi i druga djeca imala priliku da učestvuju”, kaže ona.

  Međunarodna izložba dječjeg likovnog stvaralaštva Lidice jedna je od najvećih manifestacija dječjeg stvaralaštva u svijetu. Priređuje se u znak sjećanja na djecu iz češkog sela Lidica koju su njemački nacisti ubili 1942. godine.

  Izložba se u Češkoj Republici održava od kasnih 60-ih godina prošlog vijeka, a od 1972. godine je dobila međunarodni karakter.

  Milanka Kovačević

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI