Početna  /  Ognjen Kekić iz Gacka osvojio prvo mjesto na međunarodnom likovnom takmičenju u Češkoj
gacko Hercegovina Kultura

Ognjen Kekić iz Gacka osvojio prvo mjesto na međunarodnom likovnom takmičenju u Češkoj

Likovni rad Ognjena Kekića, učenika Osnovne škole “Sveti Sava” iz Gacka, nagrađen je na međunarodnoj izložbi dječijeg stvaralaštva “Lidice” u istoimenom češkom gradiću.

Ognjen sa zamjenicom ambasadora Republike Češke i vjeroučiteljicom Ivanom Hrnjez
Ognjen sa zamjenicom ambasadora Republike Češke i vjeroučiteljicom Ivanom Hrnjez

Tim povodom Gacko je juče posjetila zamjenica češkog ambasadora Klara von Kriegsheim Kadlecova, koja je Ognjenu uručila diplomu i simboličnu nagradu.

“Lidice” je izložba ustanovljena prije skoro 50 godina u spomen civilnih žrtava rata. Tema ove izložbe nije rat; recimo, prošle godine to je bila svjetlost. Stiglo je oko 15 hiljada radova iz preko 70 zemalja, a za BiH je, pored Ognjena, nagrađen još jedan učenik iz Gračanice.

Zamjenica češkog ambasadora je rekla da je u fokusu ambasade saradnja dvije zemlje na svim nivoima:

“Mislim da naše dvije zemlje tradicionalno imaju dobre veze čemu doprinosi i marljiv rad, kako ambasade Češke u BiH, tako i vaše ambasade u Republici Češkoj, i vjerujem da će se ovo partnertvo nastaviti i u budućnosti.”

Učenik šestog razreda Ognjen Kekić je bio iznenađen osvojenom nagradom koju, kaže, nije očekivao.

Meni se ova nagrada puno sviđa, dobio sam diplomu i neke češke slatkiše. Nažalost, nemam sliku rada, ali mogu da kažem da me je inspirisala ptica, pošto je ona simbol svjetlosti, mira i slobode. Odmalena volim da slikam, a likovno mi je omiljeni predmet”, kaže Ognjen.

Nagrada je, po svemu sudeći, sasvim opravdano iz Lidica stigla u Ognjenove ruke, jer ovaj dječak pored sklonosti ka likovnoj umjetnosti radi i na brušenju svog talenta, pa već nekoliko godina pohađa školu slikanja u Gacku.

Zahvaljujući dobroj saradnji Eparhije ZhiP i Češke ambasade su i saznali za za izložbu, kaže Ivana Hrnjez, vjeroučiteljica u OŠ “Sveti Sava”.

Organizovali smo djecu po svim hercegovačkim školama, izabrali najbolje radove koje smo poslali, a među njima je bio i Ognjenov rad. Bio je ovo prvi put, ali se nadamo da ćemo i ubuduće nastaviti saradnju sa češkom ambasadom, kako bi i druga djeca imala priliku da učestvuju”, kaže ona.

Međunarodna izložba dječjeg likovnog stvaralaštva Lidice jedna je od najvećih manifestacija dječjeg stvaralaštva u svijetu. Priređuje se u znak sjećanja na djecu iz češkog sela Lidica koju su njemački nacisti ubili 1942. godine.

Izložba se u Češkoj Republici održava od kasnih 60-ih godina prošlog vijeka, a od 1972. godine je dobila međunarodni karakter.

Milanka Kovačević

0 Shares
0 Shares
Copy link