Početna  /  Trebinje: Održana Svetosavska akademija
Hercegovina Trebinje

Trebinje: Održana Svetosavska akademija

TREBINjE – U trebinjskom Kulturnom centru večeras je, uz bogat kulturno-umjetnički program, održana Svetosavska akademija.

U prepunoj sali Kulturnog centra trebinjski paroh Miloš Lovrić prisutne je podsjetio na nemjerljiv značaj najvećeg srpskog svetitelja i prosvjetitelja.

„Izbor Svetoga Save za Istočno, a ne Zapadno hrišćanstvo, kao i za svijet i kulturu Vizantije bio je i ostao najveći blagoslov i dar Božiji našoj istoriji, a ujedno i najveća zasluga Svetoga Save“, istakao je Lovrić i dodao da je najveći srpski svetitelj i prosvjetitelj imao i drugih elemenata kojima je stvaralački gradio naše narodno biće i naš istorijsko-kulturni životni put.

Lovrić je istakao da danas Srbe obavezuje Svetosavsko i nerazdvojno od njega Lazarevo naslijeđe.

„Ono nas obavezuje, između ostaloga, da nađemo odgovor na pitanje ‘šta nam je činiti u našom vremenu’, jer ono očigledno podsjeća na vrijeme Svetoga Save, ako nije i tragičnije od njegovog“, poručio je Lovrić i dodao da se nalazimo pred istim izazovima i iskušenjima na kojima se nalazio Sveti Sava.

U besjedi je trebinjski paroh još poručio da nam izbor koji izvršimo može biti blagotvoran ili poguban, ali u svakom slučaju presudan jer, kako kaže, ne tiče se samo nas već i onih koji će doći poslije nas.

Gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović, pozdravljajući prisutne rekao je da mu je čast da se i ove godine nastavlja drevna srpska tradicija, da dan uoči slave Svetog Save, kako kaže, uskliknemo s ljubavlju našem velikom svetitelju.

Petrović je govoreći o velikom značaju Svetog Save istakao da u Hercegovini gotovo nema sela koja nemaju svoju, bar jednu, legendu o ovom svetitelju.

„Hercegovina je prepuna legendi o Svetom Savi, a zajedničko im je da je ovaj svetitelj narodu uvijek pri ruci, da je tamo gdje treba, gdje je nevolja. Svetog Savu vijekovima je hercegovački narod doživljavao kao svoju podršku i kao svog velikog i najautoritativnijeg učitelja“, istako je prvi čovjek Trebinja i dodao da je stoga u Hercegovini Svetosavska slava “slava nad slavama”.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu nastupili su, između ostalih, horovi “Tribunia“ i „Muzička škola“ Trebinje, te Snežana Savić, primadona opere Narodnog pozorišta Beograd, Lepomir Ivković i Boško Puletić, glumci  Narodnog pozorišta Beograd. Među brojnim učesnicima bili su i recitatori iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i OŠ „Sveti Vasilije Ostroški.

 

Organizatori Svetosavske akademije su Grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje. Svetosavske svečanosti nastavljaju se sutra kada će biti lomljenje slavskog kolača, trebinjske škole će obilježiti svoju krsnu slavu, a domaćin ovogodišnje proslave Svetog Save je OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“.

Jela Vučković

59 Shares
59 Shares
Copy link