Početna  /  Održana konferencija za medije povodom premijere predstave ”Sluge”
Hercegovina

Održana konferencija za medije povodom premijere predstave ”Sluge”

Gradsko pozorište Trebinje očekuje još jedna pozorišna premijera, a u pitanju je adaptacija dramskog klasika Žana Ženea ”Sluškinje”, koja je u trebinjskom izvođenju nazvana ”Sluge”. Režiju ove predstave potpisuje Željko Milošević, a u predstavi igraju Jefimija Ot, Vesna Đurić i Darko Kurtović. Premijera ovog pozorišnog čina zakazana je za 26.6. 2018. godine, u Kulturnom centru Trebinje, sa početkom u 20 časova, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Željko Milošević je pred sedmom silom rekaoda se Žan Žene u svom dramskom stvaralaštvu bavio religijom zla te da u njihovoj inscenaciji neće biti odstupanja od toga. Sticajem okolnosti, ovaj pozorišni čin je doživio bitnu promjenu, kada je adaptacijom ubačen lik kojeg tumači Darko Kurtović, a u originalnom tekstu radi se o ženskom liku. Teatar surovosti, kako su često nazivana Ženeova dramska djela, svrstavajući ovog pisca u sam vrh onih koji su kroz dramsku formu dosegli do iskonskog zla, svakako predstavlja izazov i motiv za trebinjske glumce. To je potvrdila i Vesna Đurić, rekavši da je u ovom složenom dramskom tekstu bilo zaista mnogo izazova, sa kojima se u toj mjeri ranije nisu susretali izrazivši želju da će ”Sluge” biti prepoznate od strane publike i adekvatno nagrađene.

Željko Milošević se zahvalio kompletnoj ekipi koja stoji iza ove predstave, izrazivši zahvalnost Kulturnom centru Trebinje i direktorici Branki Sarić koja je ovog puta na sve zahtjeve vezane za realizaciju predstave odgovorila potvrdno. Darko Kurtović, koji je nakdnadno ušao u podjelu za ovu predstavu, nakon odustajanja Kose Nikolić Zotović, koja je iz privatnih razloga morala napustiti ovaj projekat, rekao je da je bilo teško ”upasti” u lik koji je originalno zapravo ženski, te da je samim njegovim angažovanjem, predstava doživjela brojne promjene. Jefimija Ot je iskoristila priliku i zahvalila se Kosi Nikolić Zotović na angažmanu u predstavi, rekavši da je kroz proces rada sa njom, predstava dobila svoj oblik. Milošević je dodao da je ova predstava prošla selekciju za ovogodišnje izdanje pozorišnog festivala ”Fedra” koji svake godine okuplja najbolje BiH predstave. Izrazio je želju da će, uz neophodnu podršku, ova predstava imati dug život, kako festivalski, tako i repertoarski.

Scenografiju, kostimografiju i šminku aktera uradila je Milica Jeremić, muziku je komponovao Božidar Bobo Vučur, a montažu zvuka Zoran Begenišić. Za izradu kostima pobrinuo se „Star“ s.p. Trebinje, a za scensku doradu dekora Dragan Milićević, dok je za vizuelni identitet predstave zaslužan Jovan Vidaković.  Tehničku podršku predstavi dao je mladi trebinsjki glumac Mitar Milićević.

Premijera ovog, po svemu sudeći, zanimljivog i kvalitetnog pozorišnog čina je 26.6.2018. godine u 20 časova, u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje, a naglašeno je da predstava nije prikladna za osobe mlađe od 15 godina, te se skreće pažnja roditeljima da djeca mlađaod navedenog uzrasta predstavi mogu prisustvovati isključivo uz roditeljski nadzor. Cijena ulaznice je 5 konvertibilnih maraka.

Trebinjski ansambl će nesumnjivo dati sve od sebe kako bi publici prikazao svoje viđenje Ženeovog mračnog teatra, a koliko su uspjeli u prikazu Ženeovog crnog rituala zla, publika će moći ocjeniti nakon premijere predstave ”Sluge” u  izvođenju Gradskog pozorišta Trebinje.

Igor Svrdlin

0 Shares
0 Shares
Copy link