Početna  /  Obrušava se stara trafostanica u Nevesinju – mještani u strahu
Hercegovina

Obrušava se stara trafostanica u Nevesinju – mještani u strahu

NEVESINJE – Stara trafostanica u centru Nevesinja, najpoznatija po tome što je nevesinjski berberin Đorđo Todorović, koji je preminuo prije dvije godine, u njoj držao svoju brijačku radnju, nedavno je počela da se obrušava. Sa njene dvije strane prolaze putevi kojima često idu djeca, pa mještani ovog naselja svakodnevno strahuju za njihovu i svoju bezbijednost, jer su, kako kažu, nadležni, umjesto da riješe problem, trafostanicu samo ogradili trakom upozorenja.

Stara trafostanica u centru Nevesinja (FOTO: Moja Hercegovina)
Stara trafostanica u centru Nevesinja (FOTO: Moja Hercegovina)

Branka Mučibabića i ovu trafostanicu dijeli samo put. Kaže da je obrušavanje velikog kamenja sa nje

Branko Mučibabić (FOTO: Moja Hercegovina)
Branko Mučibabić (FOTO: Moja Hercegovina)

počelo prije dva i po mjeseca, te da je slučaj odmah prijavljen nadležnima u Opštini Nevesinje, ali da još uvijek nisu došli da ga riješe.

– Dolazili su neki iz Električnog, neki iz kablovske televizije, oni kažu njihovo, oni njihovo, a ovo se obrušava svaki dan. Ima nas komšija koji prolazimo ovuda, nemamo drugog puta. Ovuda ima djece koliko hoćeš, pa s onu stranu nje sva školska djeca prolaze. Taj dan je kiša velika bila, pa je kamenje palo uza kišu. Mogao je neko poginuti – kaže Mučibabić.

Brankove riječi potvrđuje Kristina Savić koja je putem pored trafostanice

Kristina Savić (FOTO: Moja Hercegovina)
Kristina Savić (FOTO: Moja Hercegovina)

prošla samo pet minuta prije nego što je kamenje počelo da se obrušava.

– Strahujem od toga svaki dan, jer imam dvoje male djece koja idu tuda. I prije nego se obrušilo, obraćali smo se opštini, jer je bilo naznaka da će se to dogoditi, ali nikom ništa – priča Savić.

I njen komšija Boško Višnjevac strahuje, kaže, za svoje dijete.

Boško Višnjevac (FOTO: Moja Hercegovina)
Boško Višnjevac (FOTO: Moja Hercegovina)

– Nedavno sam se doselio i ovo se već bilo srušilo. Svoju devetogodišnju ćerku svakog svakog dana pratim u školu ovim dijelom puta, jer se plašim za nju – iskren je Višnjevac.

Iz Elektro-Hercegovine, koja je vlasnik spornog objekta, najavljuju da će problem biti riješen u toku ovog mjeseca i to tako što će ovu trafostanicu potpuno ukloniti.

– Pošto je došlo do urušavanja, mi smo predložili našoj upravi da tu stanicu srušimo, jer smo prebacili opremu u drugu trafostanicu, tako da ova nije u funkciji. Potpisli smo ugovor sa firmom Nevesinje putevi da tu trafostanicu sruši, a da taj lijepi tesani kamen prebaci za potrebe pravoslavne crkve u Mostaru. Čekamo samo Nevesinje puteve da to uradi u toku ovog mjeseca – navodi Milenko Kovačević, rukovodilac Elektro-Nevesinje.

Milenko Kovačević, Elektro-Nevesinje (FOTO: Moja Hercegovina)
Milenko Kovačević, Elektro-Nevesinje (FOTO: Moja Hercegovina)

Prema njegovim riječima, objekat su ogradili trakom upozorenja, jer su njihovi stručnjaci procijenili da

Prva nevesinjska trafostanica (FOTO: Moja Hercegovina)
Prva nevesinjska trafostanica (FOTO: Moja Hercegovina)

trafostanica „nije baš toliko labava i nestabilna da se pored nje ne može proći“.

Budući da su na nju trenutno zakačeni brojni kablovi od kablovske televizije, telefona i struje, Kovačević

kaže da će oni biti premješteni na betonski stub koji će biti izliven na ovom mjestu nakon njenog rušenja.

Prema nekim tvrdnjama, ovo je prva trafostanica koja je napravljena u Nevesinju, a zidana je od tesanog kamena vještim rukama starih majstora. Kada je uklone sa ovog mjesta, strah mještana za sopstvenu bezbijednost konačno će biti izbrisan. Međutim, sa njim će biti izbrisan i dio istorije nevesinjske arhitekture i života ovog grada. O postojanju male berbernice Đorđa Todorovića, smještene u staroj trafostanici, svjedočiće još samo novinski članci i nostalgični Nevesinjci.

 

Jelena Denda

61 Shares
61 Shares
Copy link