Subota, 25.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Obrušava se stara trafostanica u Nevesinju – mještani u strahu

  Podijeli:

  NEVESINJE – Stara trafostanica u centru Nevesinja, najpoznatija po tome što je nevesinjski berberin Đorđo Todorović, koji je preminuo prije dvije godine, u njoj držao svoju brijačku radnju, nedavno je počela da se obrušava. Sa njene dvije strane prolaze putevi kojima često idu djeca, pa mještani ovog naselja svakodnevno strahuju za njihovu i svoju bezbijednost, jer su, kako kažu, nadležni, umjesto da riješe problem, trafostanicu samo ogradili trakom upozorenja.

  Stara trafostanica u centru Nevesinja (FOTO: Moja Hercegovina)
  Stara trafostanica u centru Nevesinja (FOTO: Moja Hercegovina)

  Branka Mučibabića i ovu trafostanicu dijeli samo put. Kaže da je obrušavanje velikog kamenja sa nje

  Branko Mučibabić (FOTO: Moja Hercegovina)
  Branko Mučibabić (FOTO: Moja Hercegovina)

  počelo prije dva i po mjeseca, te da je slučaj odmah prijavljen nadležnima u Opštini Nevesinje, ali da još uvijek nisu došli da ga riješe.

  – Dolazili su neki iz Električnog, neki iz kablovske televizije, oni kažu njihovo, oni njihovo, a ovo se obrušava svaki dan. Ima nas komšija koji prolazimo ovuda, nemamo drugog puta. Ovuda ima djece koliko hoćeš, pa s onu stranu nje sva školska djeca prolaze. Taj dan je kiša velika bila, pa je kamenje palo uza kišu. Mogao je neko poginuti – kaže Mučibabić.

  Brankove riječi potvrđuje Kristina Savić koja je putem pored trafostanice

  Kristina Savić (FOTO: Moja Hercegovina)
  Kristina Savić (FOTO: Moja Hercegovina)

  prošla samo pet minuta prije nego što je kamenje počelo da se obrušava.

  – Strahujem od toga svaki dan, jer imam dvoje male djece koja idu tuda. I prije nego se obrušilo, obraćali smo se opštini, jer je bilo naznaka da će se to dogoditi, ali nikom ništa – priča Savić.

  I njen komšija Boško Višnjevac strahuje, kaže, za svoje dijete.

  Boško Višnjevac (FOTO: Moja Hercegovina)
  Boško Višnjevac (FOTO: Moja Hercegovina)

  – Nedavno sam se doselio i ovo se već bilo srušilo. Svoju devetogodišnju ćerku svakog svakog dana pratim u školu ovim dijelom puta, jer se plašim za nju – iskren je Višnjevac.

  Iz Elektro-Hercegovine, koja je vlasnik spornog objekta, najavljuju da će problem biti riješen u toku ovog mjeseca i to tako što će ovu trafostanicu potpuno ukloniti.

  – Pošto je došlo do urušavanja, mi smo predložili našoj upravi da tu stanicu srušimo, jer smo prebacili opremu u drugu trafostanicu, tako da ova nije u funkciji. Potpisli smo ugovor sa firmom Nevesinje putevi da tu trafostanicu sruši, a da taj lijepi tesani kamen prebaci za potrebe pravoslavne crkve u Mostaru. Čekamo samo Nevesinje puteve da to uradi u toku ovog mjeseca – navodi Milenko Kovačević, rukovodilac Elektro-Nevesinje.

  Milenko Kovačević, Elektro-Nevesinje (FOTO: Moja Hercegovina)
  Milenko Kovačević, Elektro-Nevesinje (FOTO: Moja Hercegovina)

  Prema njegovim riječima, objekat su ogradili trakom upozorenja, jer su njihovi stručnjaci procijenili da

  Prva nevesinjska trafostanica (FOTO: Moja Hercegovina)
  Prva nevesinjska trafostanica (FOTO: Moja Hercegovina)

  trafostanica „nije baš toliko labava i nestabilna da se pored nje ne može proći“.

  Budući da su na nju trenutno zakačeni brojni kablovi od kablovske televizije, telefona i struje, Kovačević

  kaže da će oni biti premješteni na betonski stub koji će biti izliven na ovom mjestu nakon njenog rušenja.

  Prema nekim tvrdnjama, ovo je prva trafostanica koja je napravljena u Nevesinju, a zidana je od tesanog kamena vještim rukama starih majstora. Kada je uklone sa ovog mjesta, strah mještana za sopstvenu bezbijednost konačno će biti izbrisan. Međutim, sa njim će biti izbrisan i dio istorije nevesinjske arhitekture i života ovog grada. O postojanju male berbernice Đorđa Todorovića, smještene u staroj trafostanici, svjedočiće još samo novinski članci i nostalgični Nevesinjci.

   

  Jelena Denda

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI