Početna  /  Obmane sindikalca Tepavčevića
gacko Hercegovina Teme i komentari

Obmane sindikalca Tepavčevića

GACKO – Izbori su izbori, bilo da se radi o političkim ili sindikalnim. Ishod je bitan, a do pobjede sva sredstva su dozvoljena. Zbog toga ne treba da čudi što se podmetanjima i obmanama, tzv. “političkim metodama”, služe i predstavnici radnika u sindikalnim organizacijama.

Željko Tepavčević (FOTO: Moja Hercegovina)

Pišu: Milanka Kovačević i Slobodan Golubović

Nekolicina zaposlenih u RiTE Gacko nam je dostavila dokumente na osnovu kojih se može zaključiti da u tom smislu izuzetak nije ni Željko Tepavčević, koji je u ponedeljak reizabran za predsjednika Sindikalne organizacije ovog preduzeća.

Već smo pisali o rezultatima toga procesa u kome radnici nisu imali puno izbora, a ishod bio potpuno izvjestan.

No, slično političkim, i ovdje su porazi ili (da budemo potpuno optimistični) još uvijek neizvjesni ishodi, predstavljeni kao pobjede. Tu se prvenstveno misli na nedavno potpisan Kolektivni ugovor. Agitujući za sebe, Tepavčević se na zboru radnika hvalio dogovorenim dokumentom i dijelio Informaciju u vezi s novim kolektivnim ugovorom radnika Elektroprivrede. Radnici navode, a i mi smo se komparativnom analizom sadržaja pomenute Informacije i zvaničnog teksta Kolektivnog ugovora uvjerili, da se tekst članova 67. i 68. ne podudara, što je jasno označeno na fotografijama.

Tepavčević je radnicima u Informaciji u članu 67. podmetnuo da se koeficijent složenosti poslova uvećava po osnovu obavljanja poslova pod posebno otežanim uslovima rada “za rad na površinskoj eksplatoaciji uglja i jalovine”, a što u zvaničnom kolektivnom ugovoru ne postoji.

Kada je u pitanju član 68. kolektivnog ugovora, sudeći prema sadržaju informacije koju je Tepavčević predstavio, u stavu 3. se poigrao sa rasporedom slova pa je umjesto riječi “do”, koja stoji u zvaničnom kolektivnom ugovoru, ubacio riječ “od”, što bi značilo da će poslodavac u bruto masi sredstava za plate planirati izdvajanje najmanje 10% za isplatu dijela plate po osnovu radnog učinka. Preciznije, ako je bruto masa sredstava za plate tri miliona KM onda će se za isplatu dijela plate, po osnovu radnog učinka, izdvajati najmanje 300.000 maraka, sto nije mala cifra.

Međutim, kao sto smo već naveli, problem je u tome što u zvaničnom kolektivnom ugovoru u članu 68. stav 3. stoji riječ “do”, što znači da dio plate po osnovu učinka, ukoliko je bruto masa sredstava za plate tri miliona KM, može bili maksimalno 300.000 KM, odnosno, zavisno od volje poslodavca, može biti i nula maraka.

Dakle, Tepavčević je najmanje u ovome dijelu brutalno obmanuo radnike, a nastavlja obmanjivati javnost pričom da je novim kolektivnim ugovorom sačuvan dostignuti nivo radničkih prava.

S obzirom na to da se novi kolektivni ugovor počinje primjenjivati od 1. oktobra, radnici će vrlo brzo na svojoj koži osjetiti posljedice.

45 Shares
Copy link
Powered by Social Snap