Početna  /  Objavljeno nakon koliko dana prosječno umiru pacijenti u Italiji, preminuli u prosjeku stari 80,5 godina
Svijet

Objavljeno nakon koliko dana prosječno umiru pacijenti u Italiji, preminuli u prosjeku stari 80,5 godina

Italijanski Institut za javno zdravstvo objavio je prve rezultate istraživanja posljedica koronavirusa među italijanskom populacijom.

U Italiji je trenutno 35.713 zaraženih, a samo u utorak preminulo ih je 475. Ukupno je u toj zemlji preminulo 2978 ljudi, a prema istraživanju studije Instituta žrtve u prosjeku umru osam dana nakon prvih simptoma bolesti. U prosjeku, pacijenti su u roku od četiri dana nakon prvih simptoma hospitalizovani, a četiri dana kasnije umru.

Prosječna starost preminulih osoba je 80,5, a prosječna starost zaraženih osoba je 63 godine. Najmlađa žrtva imala je 38 godina, a riječ je o invalidu koji je bio teško bolestan. Među žrtvama je 30% žena, a njihova prosječna starost u vrijeme smrti je 83,6 godina.

Velika većina preminulih imala je dva ili tri velika zdravstvena problema, a najčešći su visok pritisak, srčane tegobe i dijabetes.U 97,2 posto slučajeva uzrok smrti bilo je zatajenje disajnih puteva, a ostatak otpada na zastoj srca ili jetre.

Italija je sedmicama u izolaciji, ali stručnjaci nisu sigurni pomaže li ona u borbi s epidemijom. Broj zaraženih je i dalje u porastu, a u zadnjih par dana svakog dana je više od 3000 novozaraženih.

Izvor: Index

45 Shares
45 Shares
Copy link