Početna  /  Obilježeno 25 godina Trebinjske brigade: Borci su spremni da sutra ponovo brane svoju zemlju (FOTO)
Hercegovina Trebinje

Obilježeno 25 godina Trebinjske brigade: Borci su spremni da sutra ponovo brane svoju zemlju (FOTO)

TREBINJE – Prisjećanjem za poginule borce, svečanim postrojavanjem i defileom veterana , u Trebinju je danas obilježen Dan Trebinjske brigade i 25 godina od njenog osnivanja, kao uspomena na današnji datum kada je ova jedinica Vojske RS izvojevala svoju prvu ratnu pobjedu.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Trebinje Pero Mišeljić podsjetio je da je iza Trebinjske brigade 1.676 časnih ratnih dana, sa mnogo teških i složenih zadataka i borbi sa neravnopravnim odnosom snaga, posebno u periodima – od maja do oktobra 1992, koji je obilježen vrlo intenzivnim borbama, te od avagusta do oktobra 1995, kada su vođene presudne bitke za odbranu Trebinja.

– Kroz Trebinjsku brigadu za vrijeme otadžbinskog rata prošlo je preko 6.000 boraca. Nažalost, nisu se svi vratili, niti danas svi jednako uživaju u stečenom miru i slobodi. U borbama svoje živote je dalo 258 najboljih sinova našeg naroda – rekao je Mišeljić.

Dan Trebinjske brigade njenim pripadnicima čestitao je i predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić koji je istakao da je rat završen, ali da borba za Republiku Srpsku i dalje traje.

– Uloga boraca u tome je da budemo osnovni korektivni faktor društva, da zahtjevamo da svi oni koji danas obavljaju odgovorne dužnosti na koje su izabrani rade u interesu Republike Srpske i da na tom poslu pokažu i dokažu apsolutno jedinstvo. Ukoliko to ne urade, naša obaveza je da ih u tome korigujemo. Drugi naš zadatak je da vodimo računa o položaju našeg članstva, naših boraca, naše organizacije. Boračka organizacija mora da bude jedinstvena. Briga o našim saborcima se ne vodi jedan dan, vodi se 365 dana u godini – rekao je Savčić.

On je dodao je veoma ponosan su se borci danas okupili u ovolikom broju, te da je ovo još jedna u nizu mobilizacija u kojoj se borci i pripadnici Trebinjske brigade odazivaju, ovoga puta radi druženja, ali da je „nesumnjivo da će uvijek biti i u daleko većem broju ukoliko, ne daj bože, bude zatrebalo“.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da se sada, u miru, „mogu stvoriti uslovi  da se u mnogo većem obimu olakša život svim borcima i boračkim kategorijama, posebno porodicama koje su u ratu izgubile očeve, braću i sinove“.

– Ja mogu da vam saopštim da mi u Trebinju ovu priču moramo privoditi kraju, da moramo izvući rješenja da, na nivou Grada, uradimo sve što je u našem domenu i što se tiče naše odgovornosti, prvenstveno mislim na probleme zapošljavanja mladih iz porodica poginulih boraca i porodica ratnih vojnih invalida. Učinićemo sve da stvorimo mnogo pozitivniji okvir za rješavanje ovih pitanja, jer, bojim se, mnogo je vremena prošlo bez jačih poteza i konkretnijih aktivnosti. Taj gubitak u tempu, pod hitno moramo nadoknaditi, makar to podrazumijevalo veća finansijska sredstva i, ukoliko su potrebna, i nova zakonska rješenja – istakao je Petrović.

 

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije danas se prisjetio susreta sa nedavno preminulim pukovnikom Radoslavom Zupcom, na prošlogodišnjem obilježavanju Dana Trebinjske brigade. Zupčeva bol tada se, kako je vladika istakao, mogla vidjeti golim okom, a on je bio „jedan od simbola ove brigade, Vojske RS i svega onoga što nas je snašlo u tom strašnom vremenu“.

– On je bio jedan hrabar, dostojanstven vojnik, izgledao je kao sto puta pregažen, ali nikada pogažen čovjek. Tako izgleda svaki srpski oficir i srpski vojnik nakon 25 godina od rata i kad ga svi pomalo zaborave. Radoslav Zubac je zasluživao našu veću pažnju, ali mi nismo imali dovoljno snage da mu tu pažnju pokažemo – rekao je vladika Grigorije.

On je dodao da je danas, kada je gledao defile boraca kroz Trebinje, mogao sam da vidi na njihovim licima „nešto što je vrlo dobro, a to je da su oni obični, radnici, ratari, inženjeri, profesori, nastavnici, policajci, časni ljudi koji su jednostavno branili svoju kuću, svoj dom i svoju zemlju“.

– Ali ono što sam vidio ispod vaših lica je da je strašno moćno da ste opet, pored svega i nakon svega, i sutra spremni da branite ovaj grad i ovu zemlju. Ono što je još moćnije od toga je što kad god vidimo nekog od vaših potomaka, mene uvijek prožme jeza, ne daj bože da nas neko napadne, ovi bi momci opet skočili da se brane i opet bi ginuli, ali moramo učiniti sve da se to ne dogodi. Moramo učiniti sve da živimo u slobodi. Zato je važno da budemo mudri, kao što je važno da budemo hrabri. Hrabrosti nam nikad nije nedostajalo, mudrosti ponekad jeste. Zato je važno da se savjetujemo i da se oslanjamo jedni  na druge – istakao je vladika Grigorije.

Povodom 25. godina Trebinjske brigade, danas su dodijeljene povelje Gradu Trebinju, Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, te generalu Ratku Mladiću, koju je primio njegov srodnik, i komandantu Hercegovačkog koprusa Vojske RS generalu  Radovanu Grubaču. Povelja je posthumno dodijeljena i komandantu Trebinjske brigade, preminulom generalu Bogdanu Kovaču.

Ručku koji je ovim povodom upriličen na trgu pod trebinjskim platanima, prethodilo je postojavanje i  svečani defile veterana ulicama Trebinja.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije prethodno je,  u crkvi Svetog cara Lazara, služio pomen borcima jedinice palim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, nakon čega su u spomen sobi Trebinjske brigade upaljene svijeće i položeno cvijeće. Defile u stroju zaustavio se na centralnom spomen-obilježju „Braniocima Trebinja 1991-1996“, gdje su položeni vijenci i cvijeće.

Organizator obilježavanje 25 godina Trebinjske brigade je Gradske boračka organizacija Trebinje.

Dan Trebinjske brigade uspomena je na 13. jul 1992. godine – kada je uz teške borbe i požrtvovanost boraca, odbranom Vlaštice, uspješno slomljena velika neprijateljska ofanziva.

Jelena Denda Borjan

85 Shares
85 Shares
Copy link