Početna  /  Obilježen Dan opštine Gacko: Osvježeno sjećanje na slobodarski čin u selu Brljevo
gacko Hercegovina

Obilježen Dan opštine Gacko: Osvježeno sjećanje na slobodarski čin u selu Brljevo

GACKO – U selu Brljevo, na mjestu gdje je prije 75 godina ‘planuo’ ustanak i stvorena prva slobodna teritorija u porobljenoj Evropi, danas su građani opštine Gacko proslavili svoj dan.

dan_opstine_gacko_1

Svečanost je počela jutros u 9 časova, tradicionalnim iznošenjem zastave na brdo Gat, a potom je u 10 održan pomen-parastos poginulim ustanicima.

Načelnik opštine, Milan Radmilović, pozdravljajući prisutne istakao je da su naši časni preci svojim oružanim otporom naciljali u srce fašizam: “Najveći dio ljudi koji su podizali ovaj ustanak je svoj život skončao na Lijevče polju, stradao od bratske ruke zavedene tuđinskom ideologijom.”

O istorijskim okolnostima koje su dovele do ustanka govorio je profesor istorije Gligor Samardžić, koji je rekao da su masovni pokolji u nevesinjskom selu Drežanj, a potom i u Koritima, bili povod za ustanak mještana istočnog oboda gatačkog sreza.

Zvanična istoriografija ocjenjuje da je prvi organizovani oružani ustanak bio na Brljevu, gdje je, u noći između 5. i 6. juna 1941. godine, napadnuta žandarmerijska stanica tadašnje NDH. Iste noći ustanici su zauzeli brdo Gat, gdje je sveštenik Radojica Perišić proglašen za vođu ustanka.

Ustanicima se narednih dana pridružuju i mještani drugih sela gatačkog sreza, padaju žandarmerijske stanice na Stepenu, u Jaseniku i Lipniku, a oslobođena teritorija se širi, da bi do 28. juna bio oslobođen Avtovac – prvo opštinsko sjedište u porobljenoj Evropi.

U sjećanje na ovaj slobodarski čin, Skupština opštine Gacko je 1995. godine donijela odluku da se za Dan opštine uzme upravo dan početka ustanka, a spomenik ustanicima je podignut pet godina kasnije.

I danas su cvijeće na spomenik položile i sjenima ustanika se poklonile delegacije opštine i boračkih organizacija, potomci, mještani i poštovaoci.

Prema riječima organizatora, obilježavanju Dana opštine Gacko su prisustvovali načelnici susjednih opština, predstavnici Golijskog sabora kulture, boračkih organizacija iz regije, kao i poštovaoci oslobodilačke tradicije širom RS – od Gradiške, Manjače, Doboja, Sarajevsko-romanijske regije, pa do Višegrada i Foče.

I ove godine su u okviru programa dodijeljene nagrade za najuspješnije na Petim radničkim igrama opštine, kao i priznanja za šest dobrovoljnih davalaca krvi, koji su više od 50 puta učestvovali u ovim humanim akcijama.

Svečano obilježavanje Dana opštine upotpunio je kulturno-umjetnički program, u kome su nastupili pjesnici, guslari, te pjevačke i folklorne grupe iz Gacka.

Milanka Kovačević

207 Shares
207 Shares
207 Shares
Copy link