Početna  /  Obama se obrušio na Moskvu: Ruska intervencija jača Islamsku državu
Svijet Vijesti

Obama se obrušio na Moskvu: Ruska intervencija jača Islamsku državu

Ruski vazdušni napadi u znak podrške predsedniku Sirije Bašaru al Asadu samo jačaju Islamsku državu, kaže američki predsednik Barak Obama.

epa04955055 Russian President Valdimir Putin (L) and US President Barack Obama (R) shake hands for the cameras before the start of a bilateral meeting at the United Nations headquarters in New York City, New York, USA, 28 September 2015. Putin and Obama are in New York City to attend the UN 70th anniversary general assembly meetings. EPA/SERGEI GUNEYEV /RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
Foto: FAH / Index.hr

AFP prenosi da je Obama rekao i da je ruski pristup Siriji “recept za katastrofu”.

Obama je rekao i da odbacuje ruske tvrdnje da su svi naoružani protivnici Asada teroristi.

“Problem je Asad i brutalnost koju je on naneo sirijskom narodu i to mora da prestane”, izjavio je Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući.

Američki predsednik je rekao da SAD neće učestvovati u ruskoj kampanji čiji je cilj da bude uništen svako ko je protiv Asada.

“Iz ruske perspektive, sve su to teroristi i to je recept za katastrofu”, naveo je Obama.

Obama je ocenio da je “moguće” s Moskvom naći političko rešenje, ako Rusija prihvati “da mora doći do promene vlasti” u Siriji.

“Pokušaji Rusije i Irana da podrže Asada i pokušaju da pomire stanovništvo će da ih zaglave u živom blatu. To neće funkcionisati”, rekao je Obama.

Obama je, na konferenciji za novinare u Beloj kući, ocenio da je ruska vojna umešanost, uključujući vazdušne napada započete ove sedmice, vežba samoodbrane koja će udaljiti sirijski sukob od rešenja.

On je rekao i da predsednik Rusije Vladimir Putin, svojim pristupom u Siriji, nije zadobio međunarodnu podršku, preneo je AP.

Obama je dodao da su samo Iran i predsednik Sirije Bašar al-Asad na Putinovoj strani, dok SAD predvode međunarodnu koaliciju od 60 zemalja protiv Islamske države u Siriji i Iraku.

Američki predsednik Barak Obama odbacio je mogućnost “proksi (posrednog) rata” između Moskve i Vašingtona u Siriji.

U prvom obraćanju od početka ruskih vazdušnih napada u Siriji pre nekoliko dana, Obama je ponovio svoj stav da SAD ne treba dodatno da se uključuju u sirijski konflikt.

“I dalje će biti tenzija”, rekao je Obama, ali je podvukao da “Sirija neće poslužiti za posredni (proksi) rat SAD i Rusije”.

On se založio za pregovore o formiranju koalicione vlade iz redova sukobljenih strana u Siriji i rekao da predsednik Bašar el Asad mora da ode sa funkcije na kraju pregovora o tranziciji.

“Problem je El Asad i brutalnost kojoj je izložio sirijski narod i to mora da se prekine”, poručio je Obama na konferenciji za novinare u petak, preneo je Vašington post.

Po rečima predsednika SAD, ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo je vojnu operaciju u Siriji iz slabosti i zato što režim Bašara el Asada slabi.

On je naveo da neće uspeti ni isključivo vojno rešenje, kao ni pokušaj Rusije i Irana da daju podstrek Asadu i pokušaju da pomire stanovništvo.

Iako je uputio oštre kritike Rusiji, Obama je rekao da želi da Rusija bude uspešna.

“Nije u pitanju takmičenje SAD i Rusije. U našem je interesu da Rusije bude odgovoran akter na međunarodnoj sceni i da deli sa nama teret… zato što su problemi sa kojima se suočavamo veliki”, rekao je američki predsednik.

0 Shares
0 Shares
Copy link