Početna  /  Obama dodijelio Bajdenu najviše američko civilno odlikovanje
Svijet Vijesti

Obama dodijelio Bajdenu najviše američko civilno odlikovanje

Američki predsjednik na odlasku Barak Obama u četvrtak je, na svečanosti u Bijeloj kući, potpredsjedniku Džou Bajdenu, svom najbližem saradniku tokom dva predsjednička mandata, dodijelio najviše američko civilno odlikovanje, Medalju slobode.

obama_bajden

Nazvavši Bajdena “lavom američke istorije” Obama je kazao da nikada neće požaliti što ga je 2008. predložio za potpredsjednika u svojoj administraciji, odavši priznanje političkom životu čovjeka koji je u američkom Senatu proveo 36 godina te dva puta osvojio nominaciju u svojoj Demokratskoj stranci.

Pozdravljajući “izvanrednog čovjeka s izvanrednom karijerom”, Obama je Bidenu dodijelio najviše američko civilno odlikovanje, Medalju slobode, istaknuvši pritom da mu je dodjeljuje zbog njegove “vjere u Amerikance”, njegove “ljubavi prema domovini” i njegovom učešću u političkom životu.

To je bila nevjerovatna avantura”, komentarisao je Bajden (74), pozdravivši sa svoje strane “integritet i pristojnost” demokratskog predsjednika na odlasku, za kojeg je rekao da je “izvanredan čovjek koji je napravio izvanredne stvari za svoju zemlju”.

Dok mu je Obama stavljao medalju oko vrata, Bajden je priznao kako “nije imao pojma” o dobivanju ovog velikog priznanja.

Bajden je bio ključna figura Obamine administracije, posebno se zauzevši u poslovima spoljne politike.

Doživio je i velike lične životne drame kada mu je 1972. u automobilskoj nesreći poginula prva žena i kći te kada mu je prije dvije godine preminuo sin koji je bolovao od raka.

Obama i Bajden postali su tokom osam godina saradnje bliski prijatelji.

0 Shares
0 Shares
Copy link