Početna  /  Novi Zakon o oružju i municiji donosi brojne olakšice
Hercegovina

Novi Zakon o oružju i municiji donosi brojne olakšice

TREBINJE – Novi Zakon o oružju i municiji u Srpskoj trebao bi da olakša nabavku oružja licima koja imaju važeći oružni list, zatim da produži rok važenja oružnog lista na deset godina, te da uvede legalizaciju oružja, kao i olakšice za registrovane streljačke klubove i lovačka udruženja, rečeno je danas u Trebinju, na javnoj raspravi povodom nacrta ovog zakona.

Srđan Obradović u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)
Srđan Obradović u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)

Prema riječima Srđana Obradovića, ispred Ministarstva unutrašnjih poslova RS, u odnosu na važeći, predloženi Zakon o oružju i municiji ukida administrativne barijere koje se odnose na nabavaljanje oružja ukoliko lice već ima važeći oružni list.

– Jedna od najbitnijih stavki koja se mijenja je da se produžava rok važenja oružnog lista sa pet godina na deset godina, čime se nastoje smanjiti finansijski izdaci koje su do sada imali vlasnici naoružanja. Uvodi se legalizacija oružja koja će, prema predloženom rješenju, stupiti na snagu do 31. decembra 2016. godine i trajna amnestija – rekao je Obradović.

Novi zakon biće naklonjeniji i streljačkim klubovima. Potpredsjednik Streljačkog saveza RS Momčilo Bodiroga kao najvažniju stavku ističe to što će njihovo oružje konačno biti razvrstano u kategoriju D, pa više neće imati administrativne barijere da sa njime izlaze na takmičenja u Evropskoj uniji.

– Sada kada bismo negdje putovali na takmičenje, morali bismo se zadržavati na granicama od dva do tri sata i plaćali bismo određene takse za takozvani tranzit oružja, što je streljačkim klubovima koji se nalaze u nezavidnoj finansijskoj situaciji skupo – rekao je Bodiroga.

Momčilo Bodiroga (FOTO: Moja Hercegovina)
Momčilo Bodiroga (FOTO: Moja Hercegovina)

On je ukazao i na naophodnost pooštravanja mjera u vezi sa organizaciama koje će biti ovlaštene za obuku u bezbjednom rukovanju oružjem.

– Sada imamo pojavu raznih nevladinih organizacija i streljačkih klubova koji nisu registrovani u Streljačkim savezima RS i BiH, nemaju stručne ljude, nemaju licencirano osoblje, a vrše obuku. Mislimo da te to neprihvatljivo i danas ćemo diskutovati u tom pravcu da se tu pooštre mjere, da se tačno kaže kakvo treba da bude otvoreno strelište, kakvo zatvoreno i da konačno ukinemo tu praksu za neke organizacije koje nemaju licence vrše bezbjedno rukovanje vatrenim oružjem – istakao je Bodiroga.

Milan Bakmaz, član Lovačkog udruženja „Leotar“ Trebinje i Upravnog odbora Lovačkog saveza RS, ovom prilikom rekao je da je za lovce najbitnije da lovačko oružje mogu posjedovati samo članovi lovačkih udruženja i niko drugi.

– Isto tako, interesuje nas bolja i jača primjena kontrole provođenja zakona o nošenju oružja u budućnosti – naveo je Bakmaz.

Milan Bakmaz (FOTO: Moja Hercegovina)
Milan Bakmaz (FOTO: Moja Hercegovina)

Javna rasprava o Nacrtu zakona o oružju i municiji danas je održana u CJB-u Trebinje i CJB-u Istočno Sarajevo, dok će sutra biti organizovana u centrima javne bezbjednosti u Doboju i Bijeljini.

 

Jelena Denda