Početna  /  Novi predsjednik Katalonije najavio otcjepljenje od Španije
Svijet

Novi predsjednik Katalonije najavio otcjepljenje od Španije

Gradonačelnik katalonskog grada Girone, Karles Puigdemont, novi je predsjednik Katalonije nakon što je dobio podršku 70 od 135 zastupnika regionalnog parlamenta u kojem je najavio otcjepljenje te sjeveroistočne pokrajine od Španije.

Karles Puigdemont (FOTO: naciodigital.cat)
Karles Puigdemont (FOTO: naciodigital.cat)

„Mjeseci koji slijede neće biti ni lagani, ni komotni. Ovo nisu vremena za kukavice“, istakao je 53-godišnji Puigdemont u obraćanju parlamentu. „Živjela slobodna Katalonija“, kazao je na kraju govora.

Puigdemont je postao predsjednik nakon teških pregovora dvaju strana koje zagovaraju nezavisnost, koalicije „Zajedno za Da“ i antikapitalističke stranke Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koje su tek nakon tri mjeseca postigle sporazum.

U subotu je „Zajedno za Da“, sastavljena od konzervativne Demokratske konvergencije Katalonije (CDC) i lijeve Republikanske ljevice Katalonije (ERC), prihvatila da njihov kandidat Artur Mas odstupi s mjesta predsjednika u zamjenu za podršku CUP-a s kojim je dobila natpolovičnu većinu u parlamentu.

Mas je predsjedavao Katalonijom od 2010. godine, a CUP se protivio njegovom reizboru zbog mjera štednje i ideološkog razilaženja nazivajući ga buržujem.

U subotu, nekoliko sati prije isteka roka za postizanje sporazuma, usuglašen je Masov stranački kolega Pu.

Njega je u nedjelju u parlamentu potvrdilo 70 poslanika, 63 su bila protiv, a dvoje uzdržano. Sporazum sa CUP-om osigurao je stabilnu vladu koja u idućih 18 mjeseci želi uspostaviti nezavisnu republiku Kataloniju.

„Obećavam da ću ostaviti kožu na tom putu“, istakao je novi predsjednik.

Piugdemont je najavio pregovore sa španskom državom i sa evropskim zvaničnicima kako bi Katalonija dobila svoj ustav.

Brisel je naime dosad odbijao ideju nezavisne Katalonije.

Raho:Braniću cjelovitost Španije

Iz Madrida je, pak, ubrzo stigao odgovor. Tehnički španski premijer Mariano Rahoj, predsjednik Narodne stranke desnog centra, s konferencije za novinare u nedjelju je poručio da će zakonima braniti cjelovitost Španije.

„Pravna država je potvrdila da (deklaraciji o nezavisnosti) nedostaje demokratski legitimitet“, izjavio je Rahoj ponovivši da je ona suprotna španskom ustavu. Prema ustavu donesenom 1978, referendumi su dopušteni jedino na nivou čitave Španije.

„Bilo kakva odluka koja bi mogla idućih dana biti donesena u Kataloniji, a koja bi povrijedila zakon, imaće trenutni odgovor države instrumentima koje dopušta aktuelno zakonodavstvo“, poručio je.

„Neće biti nikakvog ustavotvornog procesa, jer se suverenitet nalazi u španskom narodu“, dodao je.

0 Shares
0 Shares
Copy link