Početna  /  Novi izbori u Stocu krajem januara ili početkom februara
Hercegovina

Novi izbori u Stocu krajem januara ili početkom februara

STOLAC – Predsjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Irena Hadžiabdić kazala je da ova komisija radi sve što je u njenoj moći da se izbori u Stocu održe krajem januara, a najkasnije početkom februara.

Izborno mjesto u Stocu gdje se dogodio incident (Fto: Moja Hercegovina)
Izborno mjesto u Stocu gdje se dogodio incident (Fto: Moja Hercegovina)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela odluku o poništavanju izbora u Stocu.

Izbori u Stocu su prekinuti 2. oktobra 2016. godine, a u roku od 14 dana od pravosnažnosti odluke CIK mora raspisati izbore u Stocu, piše Klix.ba.

Za odluku o poništavanju izbora u Stocu glasala su četiri člana komisije, dok je svoj glas na ovu odluku telefonskim putem dao član CIK-a Branko Petrić.

Telefonskim putem je glasao i Ahmet Šantić koji je bio protiv odluke, jer smatra da je izbore trebalo poništiti na svim izbornim mjestima u tom gradu, uključujući i one mobilnih timova.

Na konferenciji za medije na kojoj je saopšteno kako su izbori u ovoj opštini poništeni na 23 od 24 lokacije, Hadžiabdić je objasnila kako današnja odluka nije pravosnažna, odnosno da se na nju može uložiti žalba Apelacionom vijeću Suda BiH u roku od dva dana od dana objave na web-stranici CIK-a.

Zbog toga će odluka o tačnom datumu novih izbora biti donesena naknadno. Novi termin se mora utvrditi najkasnije 15 dana od donošenja pravosnažne odluke.

Rezultati glasanja iz dijaspore i glasovi prikupljeni putem mobilnog tima ostaju na snazi.

CIK-u će za provedbu ponovljenih izbora u Stocu trebati 19.000 KM koje su zatražili iz rezervi budžeta institucija BiH za 2017. godinu.

Ranijom odlukom CIK-a, koju je potvrdilo i Apelaciono vijeće Suda BiH, s kandidatske liste za načelnika ovog grada je izbrisan kandidat Salmir Kaplan.

0 Shares
0 Shares
Copy link