Početna  /  Nove tenzije na Kosovu: “Ako formiraju ZSO hapsimo”
Srbija

Nove tenzije na Kosovu: “Ako formiraju ZSO hapsimo”

Nakon odluke članova Srpske liste da napuste kosovsku Vladu i sami formiraju ZSO, na koju čekaju već pet godina, iz Prištine stiže upozorenje na hapšenje.

Naime, kosovski ministar infrastruktre Palj Ljekaj zaprijetio je da će uhapsiti članove Srpske liste ukoliko budu formirali Zajednicu srpskih opština. “Mogu biti privedeni u momentu kad budu protiv zakona i Ustava Kosova”, rekao je Ljekaj za KTV i dodao da svaki korak Vlada Ramuša Haradinaja sprovodi u saradnji sa državama Kvinte.

Ljekaju je ubrzo odgovorio direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić koji je saopštio da će Srbija nastaviti borbu za očuvanje Kosova i Metohije i da će po svaku cijenu nastojati da sačuva mir i stabilnost u momentu kada svi pokušavaju da je isprovociraju i izazovu haos.

On je naglasio da bez obzira na prijetnje koje stižu iz Prištine Srbi na KiM neće odustrati od formiranja ZSO, jer je to njihovo, ali i međunarodno pravo.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić najavio je u utorak, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije i direktorom Kancelarije za KiM koji je u ponedjeljak bio uhapšen u Kosovskoj Mitrovici uz primjenu sile i oružja, da će Srpska lista izaći iz kosovske Vlade kao i da će deset većinski srpskih opština na Kosovu i Metohiji formirati 20. aprila Zajednicu srpskih opština.

Zbog incidenata na Kosovu u Beograd je juče hitno doputovala visoka predstavnica EU Federika Mogerini, koja je nakon razgovora sa predsjednikom Srbije istakla da događaji od ponedjeljka ne bi trebalo da se ponove i da bi obJe strane trebalo da budu posvećene nastavku dijaloga.

I Rusija i SAD, koje su se danas oglasile tim povodom, takođe su, svaka na svoj način, pozvale na “smirivanje strasti” i povratak pregovaračkom procesu.

0 Shares
0 Shares
Copy link