Početna  /  “Noć muzeja” u Trebinju: Predstavljene rukotvorine vrijednih Hercegovki
Hercegovina Trebinje

“Noć muzeja” u Trebinju: Predstavljene rukotvorine vrijednih Hercegovki

TREBINjE – Izložbom vunenih tkanih prekrivki pod nazivom “Pričam ti kroz tanke niti” sinoć je u muzeju Hercegovine u Trebinju počelo obilježavanje evropske manifestacije “Noć muzeja”, kojom se građanima na popularan način želi približiti kulturna baština i ukazati na značaj njenog očuvanja.

Noć muzeja u Trebinju (Foto: Moja Hercegovina)
Noć muzeja u Trebinju (Foto: Moja Hercegovina)

Večerašnja manifestacija je ujedno i početak “Trebinjskih ljetnih svečanosti”, po kojima je ovaj grad prepoznat kao grad kulture.

Muzej Hercegovine sinoć je otvorio svoja vrata za sve posjetioce i na taj način, devetu godinu zaredom, obilježio manifestaciju “Noć muzeja”. Zainteresovni su mogli do ponoći besplatno da pogledaju sve muzejske postavke.

Izložbu “Pričam ti kroz tanke niti” zvanično je otvorio zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija. On je istakao da je cilj cjelokupne manifestacije promocija nacionalne kulture, ali da je na ovaj način pokazano kako Trebinje prati evropske standarde i trendove.

“Budući da je ovo evropska manifestacija, ovo je dokaz da naš muzej prihvata evropske trendove. To, naravno, ne znači, da se odričemo svoje kulture. Meni je zadovoljstvo što sam u ovom renoviranom dijelu Muzeja Hercegovine“, rekao je Ćebedžija i naglasio da će muzej Hercegovine uvijek imati podršku Grada Trebinja.

Viši kustos etnolog u Muzeju Hercegovine Božana Đuzelović kaže da je “Noć muzeja” idealna prilika da nasljeđe koje se krije u fundusu ovog muzeja predstavi građanima na zanimljiv način. Rukotvorine koje su predstavljene , prema njenim riječima, uobičajni su dio pokućstva tradicionalne hercegovačke kuće, a izrađivale su ih žene Hercegovine ulažući u njih mnogo truda i kreativnosti.

“Mi smo htjeli da ispričamo priču šta su to naše tkalje pravile i kakva su to umjetnička djela. U večerašnju izložbu smo uvrstili ćilime, gubere i rute. Ćilimi su najprepoznatljiviji i datiraju iz praistorije, a možemo reći da postoje i danas. Gubere se uglavnom koristili u seoskim domaćinstvima, u kućama sa kamenim krevetima. Rute su sastavni dio i idu kao prekrivke podova i zidova”, pojasnila je Đuzelović.

U muzičkom dijelu programa nastupila je Muška pjevačka grupa „Crkvina“, kojoj je ovo bio prvi javni nastup, zatim ženska pjevačka grupa „Nagorkinje“ Gradskog KUD-a „Alat Svislajon“, te vokalni duo Anastasija i Stefanija Pajić.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link