Početna  /  “Nisu bili vakcinisani”: 41 slučaj malih boginja u Srbiji
Srbija

“Nisu bili vakcinisani”: 41 slučaj malih boginja u Srbiji

Od početka oktobra u Srbiji je registrovan ukupno je 41 slučaj malih boginja, a više od 70 odsto zaraženih je hospitalizovano, kaže epidemilog Darija Kisić Tepavčević.

Ilustracija

Ona je na RTS rekla da većina oboljelih ima povišenu temeperaturu i tipične promene na koži, a da kada se radi o učestalosti komplikacija, regostovana su dva slučaja zapaljenja pluća.

“Ta komplikacija se javlja u jednom od 20 slučajeva”, dodala je Kisić Tepačević, koja je pomoćnica direktora Instituta “Batut”.

Navela je da 93 odsto svih oboljelih nisu bili vakcinisani ili su bili nepotpuno vakcinisani. 

Upitana u kom trenutku se proglašava epidemija, kaže da epidemija predstavlja broj obolelih veći od uobičajenog, a da su kriterijumi stroži kada se radi o malim boginjama.

Kako je rekla, postoji globalna inicjativa i strategija za potpuno odstranjenje ove bolesti, a Srbija je usvojila akcioni plan za odstranjenje ove bolesti na teritoriji Srbije, te je to jedan od prioritetnih ciljeva novog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

“Pod tim okonostima i jedan slučaj malih boginja predstavlja epidemiju”, rekla je Kisić Tepačević i dodala da je riječ o oboljenju koje se izuzetno lako širi.

Kaže i da se primenjuju sve mjere i aktivnosti koje povećavaju spremnost da se prepozna, otkrije i prijavi oboljenje sa krajnjim ciljem gašenja epidemije.

“To je pre svega hitna prijava sumnje na ovo oboljenje, epidemiloško istraživanje, uzimanje seruma i briseva za laboratorijsku potvrdu infekcije, hitna vanredna revizija vakcinalnih kartona djece sa identifikacijom onih koji nisu vakcinisani ili su nedovoljno vakcinisani”, navela je ona.

Kaže i da je povećana vjerovatnoća širenja infekcija u školama i vrtićima, kao i da je zakonom jasno defnisano da je za boravka u ustanovama školskog i predškolskog tipa neophodna vakcinacija.

Nažalost, navodi, moralo je da se desi nešto ovako da bi se povećao obuhvat djece vakcinacijom.

Navela je da je do sredine ove godine manje od 30 odsto djece sa teritorije Beograda bilo vakcinisano, a da se sada prelazi 50 odsto.

14 Shares
14 Shares
Copy link