Početna  /  Nevesinjskim poljoprivrednicima predstavljen novi pravilnik o podsticajima
Hercegovina nevesinje

Nevesinjskim poljoprivrednicima predstavljen novi pravilnik o podsticajima

NEVESINJE – Službenici trebinjske područne jedinice Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske održali su danas u Velikoj sali opštine Nevesinje prezentaciju novog Pravilnika o uslovima ostvarivanja podsticaja za poljorivredu i selo.

(FOTO: Moja Hercegovina)
(FOTO: Moja Hercegovina)

Rukovodilac Područne jedinice Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Trebinje Borislav Milivojević je rekao da Republika Srpska u 2017. godini za podsticaje u poljoprivredi izdvaja 60 miliona maraka, a da se najviše sredstava izdvaja za proizvođače mlijeka, mesa i pšenice.

Milivojević je rekao da u Hercegovini postoji 700 komercijalnih i 2.432 nekomercijalna gazdinstva.

,,Pravilnik je koncipiran tako da najviše sredstava ide u tekuću proizvodnju što je promjena u odnosu na sve prethodne godine. Ove godine nismo imali sredstava za kapitalna ulaganja što ne znači da ih neće biti jer je ta mjera trenutno prolongirana”, kaže on.

Milivojević kaže da Nevesinjce najviše zanimaju premije u stočarskoj proizvodnji ali da tu nema nekih značajnijih izmjena u odnosu na prethodne godine, osim što se podsticaj ostvaruje na dvije junice.
Ističe da pravo na podsticaj imaju proizvođači sa teritorije RS-a koji do 15-og maja ažuriraju podatke o gazdinstvima.

(FOTO: Moja Hercegovina)
(FOTO: Moja Hercegovina)

Na sastanku je istaknut podatak da se u Nevesinju otkupi oko 260.000 litara mlijeka mjesečno što je najviše u Hercegovini i da je mlijeko iz ovoga podneblja prema svim analizama jedno od najkvalitetnijih u Evropi.

,,Ove godine imamo samo jednu klasu mlijeka, ostala je premija od 0,30 feninga za mlijeko standardnog kvaliteta. Mi najveću količinu mlijeka imamo u ekstra klasi tako da će većina proizvođača da ostvari premiju od 0,30 feninga”, rekao je Milivojević.

Ministarstvo ove godine ne raspolaže podsticajnim sredstvima za mehanizaciju, a Milivojević ističe da je ta mjera prva koja će biti vraćena ako se u budžetu obezbjede dodatna sredstva.

Dosta ljudi je dobilo umanjenu količinu regresiranog goriva ove godine, kaže Milivojević i ističe da je razlog za to promjena pravilnika. On je sugerisao poljoprivrednicima da ažuriraju svoje podatke kako bi svu raspoloživu zemlju prikazali i ostvarili pravo na dodatne količine goriva. Rok za ažuriranje podataka je do 15-og maja.

Podsticajna sredstva za poljoprivrednike neće biti uslovljena plaćanjem doprinosa Ministarstvu finansija RS-a kao što je to bio slučaj prethodnih godina, a o ostalim podsticajima i mogućnostima saradnje sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva svi zainteresovani mogu da saznaju u administrativnoj službi opštine Nevesinje.

0 Shares
0 Shares
Copy link