Nevesinjski hodočasnici krenuli na pješačenje do Prebilovaca

NEVESINJE – Članovi Planinarsko-ekološkog društva “Zimomor” krenuli su danas iz Nevesinja na 70 kilometara dugo hodočašće do Prebilovaca gdje se u nedjelju obilježava 76 godina od stradanja Srba i godišnjica obnove hrama Vaskrsenja Hristovog.

Na pješačenje je iz Nevesinja krenulo devet hodočasnika koji će osim značajne kilometraže, morati da se izbore i sa velikim vrućinama koje su ovih dana upalile crveni meteoalarm u Hercegovini.

Prvi put na hodočašće u Prebilovce kreće Milica Šipovac.

“Prvi put idem na hodočašće, a motivisala me istorija Prebilovaca koja je jako značajna za naš narod. Zbog toga sam se odlučila na ovo pješačenje”, kaže Milica, jedina djevojka koja se odlučila da krene na ovo hodočašće.

Ona kaže kako je već duži period članica Zimomora, te kako se prilikom putovanja može dosta toga vidjeti i naučiti uz neizostavno druženje. Vrućina joj, kaže, ne predstavlja problem, najbitnije je da svi stigni živi i zdravi.

Maršuta kojom su krenuli nevesinjski hodočasnici ide preko sela Udrežnje, Jasena, Šćepan Krst, da bi preko Aladinića i Prenja stigli u Prebilovce.

Zimomor više puta godišnje organizuju pješačenja, a pored standardnih planinarskih izazova najčešće dastinacije su im pravoslavni manastiri u Hercegovini i Crnoj Gori.

Ljubiša Bukvić

Tagovi:
Autor