Nevesinje proslavilo Spasovdan

NEVESINJE – Opština Nevesinje i Saborni hram obilježavaju danas krsnu slavu Spasovdan. Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg služio je Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije sa sveštenstvom Eparhije. U bogosluženjima je učestvovao i budući episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Foto: Radio Nevesinje

Vladika Grigorije je poručio vjernicima da čvrsto stojeći na zemlji naše tradicije oči otvore u budućnost i vječnost, stalno pokazujući ljubav, poštovanje i dobrotu. Za Nevesinje je rekao da je grad slobode i simbol hrabrosti i da nikad neće ostati pusto.

− Na nama je braćo i sestre da otvorimo naša srca na Božiji blagoslov, umove za Božiju premudrost i svoje duše za dobrotu i toplinu Božije milosti − poručio je Grigorije.


U oproštajnom bogosluženju u Nevesinju Grigorije je pozvao vjernike da pomognu ocu Dimitriju koji uskoro preuzima dužnost episkopa zahumsko-hercegovačkog naglašavajući da su i njemu dobrotom i vjerom uvijek bili na pomoći.
Nakon bogosluženja tradicionalna svečana litija prošla je gradskim ulicama. Lomljenje slavskog kolača i slavski obred obavljeni su u porti Sabornog hrama.

Praznične čestitke građanima i sveštenstvu uputili su novi episkop Dimitrije i načelnik opštine Milenko Avdalović.

Slavskim svečanostima prisustvovali su crkveni velikodostojnici, predstavnici lokalne izvršne i zakonodavne vlasti, boračkih organizacija, javnih institucija, preduzeća i gosti iz hercegovačkih opština.

Autor