Početna  /  Nevesinje proslavilo krsnu slavu
Hercegovina nevesinje

Nevesinje proslavilo krsnu slavu

NEVESINJE –  Liturgijom, koju su služili Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni vladika Atanasije, danas je u Nevesinju obilježen Spsovdan, krsna slava opštine i Sabornog hrama.

FOTO: Moja Hercegovina

Zbog jake kiše otkazana je tradicionalna litija gradskim ulicama, a svečanost lomljenja slavskog kolača održana je u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u kojoj se okupio veliki broj vjernika i predstavnika društvenog života iz Nevesinja i Hercegovine.

Umirovljeni vladika Atanasije je rekao kako su nevesinjska crkva i opština počastvovane što obilježavaju ovaj praznik koji je krsna slava nekih od najznačajnijih hrišćanskih svetinja.

,,Neka je srećna slava divnom i junačkom Nevesinju, gnijezdu orlova i orlića”, rekao je Atanasije.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije se zahvalio predstavnicima društvenog života iz Hercegovine koji su se okupili danas u Nevesinju.

FOTO: Moja Hercegovina

,,Danas je velika slava našeg lijepog Nevesinja. Sa ovoga mjesta danas blagosiljamo grad blagoslovom kojim nas je blagoslovio Gospod prije nego što se uznio na nebo. Danas je dan kada otvaramo svoja srca i dušu, otvaramo da primimo svjetlost, životvornu i blagotvornu silu duha svetog”, rekao je vladika Grigorije i zahvalio se predstavniku Rimokatoličke crkve koji je prisustvovao liturgiji.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović je, podižući zdravicu, čestitao slavu svim stanovnicima Nevesinja.

,,Danas je slava tri grada, dva velika, Beograda i Banjaluke, a treće je naše Nevesinje koje je malo po broju stanovnika, ali je veliko po svemu ostalom. Nevesinje je kroz istoriju imalo svoju dušu, srce i tradiciju. Danas je malo jer je iz našeg grada otišlo puno ljudi, ali svi su oni pronosili slavu grada po drugim gradovima i državama. Pozivam vas da svi zajedno ovaj grad učinimo većim“, rekao je Avdalović.

Osim predstavnika Rimokkatoličke crkve, današnjoj svečanosti u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg su prisustvovali načelnik opštine Ljubinje i predsjednik trebinjske skupštine.

Ljubiša Bukvić

254 Shares
254 Shares
254 Shares
Copy link