Početna  /  Nevesinje dobilo mural posvećen stećcima
Hercegovina

Nevesinje dobilo mural posvećen stećcima

Nevesinje –  Da Nevesinje bude urbanija sredina pobrinuo se mladi umjetnik Marko Šaran, koji je u saradnji sa Organizacijom kreativnog okupljanja (OKO), realizovao projekat uređenja javne površine u gradskom parku u Nevesinju koju od danas krasi mural posvećen stećcima, simbolu BiH koji se nedavno našao na Listi svjetske baštine UNESCO.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Marko Šaran, student Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju kaže da je ovo njegov prvi mural, ali da se pored studiranja profesionalno se bavi slikarstvom i grafikom, a u slobodno vrijeme se bavi stvaralaštvom koje obuhvata slikarstvo, grafiku i vajanje. Za Moju Hercegovinu objašnjava zašto su baš stećci osnovna tema jednog od prvih nevesinjskih murala

Stećci sami po sebi ocrtavaju sve karakteristične linije Hercegovine. Naš krš, vinove loze, vitezove, kola i porodicu, sve vrijednosti koje ostaju ucrtane u narodu kao i u kamenu. Bilo je potrebno četiri dana rada da se mural oslika, sredstva za materijal i ostvarenje projekta je obezbedila opština. Mural kao slikarska tehnika je reprezentativna, jako transparentna, a u nedostatku izložbenih prostora i galerija i male posjećenosti istih, mural je dostupan svim građanima, uvijek, u bilo koje doba dana. Neophodno je da se stećci kao umjetnost sačuvaju i budu dio naše zaboravljene srednjovjekovne kulture iz koje možemo toliko toga naučiti i nadam se da sam uspio to približiti svojim sugrađanima, osvijestiti ih i prenijeti slikom ono sto je naše vijekovima i na šta treba da budemo svi ponosni“, rekao je Šaran koji smatra da  izvedeni oblici na stećcima imaju vise  zajedničkog sa današnjom apstraktnom i modernom umjetnošću nego sa srednjovjekovnom, sto ih cini prethodnikom modernizma i apstrakcije.

Član Organizacije kreativnog okupljanja Ljubica Kapor kaže da je ideja proistekla iz želje da se poveća svijest ljudi o postojanju ovih spomenika kulture, koji bude interesovanje mnogih naučnika i istraživača.

Od kada su se stećci našli na UNESCO-ovoj listi kulturnih dobara, stvorila se prilika da se kroz njih promoviše region, na prvom mjestu Hercegovina, sa najvećim brojem nekropola.  Nevesinje, opština sa najvećom nekropolom stećaka ne smije da izostane iz te promocije“, smatra Ljubica Kapor i ističe da se Organizacija kreativnog okupljanja i u proteklim godinama bavila uređenjem i čišćenjem javnih površina, kao i da istu praksu planira da nastavi u budućnosti.

Iz Organizacije kreativnog okupljanja zahvalili su se  opštini Nevesinje koja je učestvovala u projektu, kao i Odjeljenju za urbanizam i komunalne poslove, koje je uoči Nevesinjske olimpijade imalo u planu uređenje javne površine u parku.

Ljubiša Bukvić

380 Shares
380 Shares
380 Shares
Copy link