Početna  /  Nevesinjac Miroslav Simović: Svijet kroz objektiv kineskog telefona
Hercegovina nevesinje

Nevesinjac Miroslav Simović: Svijet kroz objektiv kineskog telefona

NEVESINJE – Jedni ga znaju kao planinara, drugi kao izvrsnog muzičara, a u posljednje vrijeme ime Miroslava Simovića sve češće se vezuje za fotografiju, umjetnost u koju je mladi Nevesinjac zaljubljen već godinama. Specifičnost njegovih fotografija ogleda se u tome što su, bez adekvatne tehničke podrške, nastale kineskim telefonom, uz veliku želju i talenat. 

Miroslav Simović
Miroslav Simović

Miroslav Simović je rođen 1996. godine u Nevesinju, gdje je završio srednju školu, a prvi put je shvatio da ga fotografija privlači u svojoj petnaestoj godini kada je krenuo sa ocem, bratom i prijateljima na planinu Crvanj.

,,Tada sam posjedovao neki jednostavniji fotoaparat koji nije imao kvalitetnu rezoluciju, ali zahvaljujući  takvom aparatu razvila se u meni želja da pravim neobične fotografije koje su imale za cilj umjetnički prikaz”, kaže Simović.

(FOTO: Miroslav Simović)
(FOTO: Miroslav Simović)

Kaže kako, trenutno nema kavlitetan fotoaparat pa je primoran da koristi telefon sa kamerom koji ima ograničenja u smislu rezolucije, fokusa i zumiranja na neku veću daljinu, čime se gubi kvalitet fotografije. Ipak, kaže da ga to ne obeshrabruje i da se najljepše osjeća dok stvara fotografije, a mnoge od njih su u posljednje vrijeme postale popularne na društvenim mrežama.

Osim fotografije Simović se bavi i muzikom i kaže da je i ona doprinijela tome da zavoli umjetničku fotografiju.

,,U muzici i fotografiji se može pokazati kreativnost, talenat, osjećaj za ritam i kompoziciju. Najviše volim da fotografišem prirodu, biljni i životinjski svijet, neke neobične stvari koje zapazim, koje traju svega par sekundi, toliko imam vremena da ih zabilježim. Takođe, volim da pravim makro fotografije”, kaže Simović koji u nevesinjskoj Etno grupi ,,Sveti Dimitrije” svira ritmičke instrumente bubnjeve, tarabuke i ostale manje ritmičke instrumente.

Smatra da teško može da se živi od umjetnosti i da još uvijek razmišlja da upiše neku višu školu sa kojom bi možda mogao naći posao. Muzičar i fotograf amater kao ja može samo povremeno nesto da zaradi – kaže on.

Kao i svi fotografi, Simović, kaže, inspiraciju dobija iz neograničene moći , umjetničkog nagona i želje da se nađe na pravom mjesu u pravo vrijeme.

,,Neko je rekao da fotografija govori više od hiljadu riječi. Svaka fotografija ima priču za sebe gdje dobar fotograf može da pokaže svoju kreativnost i da ostavi trag u vremenu. Fotografije pravim jer to volim, a na nagovor mojih ukućana i prijatelja kojima su se dopale moje fotografije počeo sam da objavljujem fotografije na društvenim mrežama, a kada je krenula akcija na RTRS-u za najbolju fotografiju sedmice, a kasnije i godine, počeo sam aktivnije da fotografišem”, kaže on i dodaje da je jedna njegova fotografija proglašena za fotografiju sedmice, dok su još dvije objavljene.

(FOTO: Miroslav Simović)
(FOTO: Miroslav Simović)

Za sada nije učestvovao na takmičenjima, izlozbama ni drugim manifestacijama iz oblasti fotografije zbog toga što nema kvalitetnu opremu.

Kaže da je, uglavnom, sam usvajao znanja iz oblasti fotografije.

,,Možda bi dobro bilo da u Nevesinju ima Foto-klub gdje bi ljudi koji su zainteresovani za fotografiju usvajali neka nova znanja, kako o fotografisanju, tako i o uređivanju i izradi fotografija. Za sada je to riješeno na način da je lokalni fotograf Siniša Stanišić organizovao multimedijalnu radionicu u kojoj sam i sam stekao osnovna znanja o fotografisanju i uređivanju fotografije, što mi u mnogo čemu olakšava rad”, kaže Simović i zaključuje da će nastaviti vrijedno da radi i edukuje se u oblasti fotografije i muzike, kako bi napredovao u tome što voli da radi.

Ove fotografije samo su dio stvaralaštva mladog Nevesinjca, a više fotografija možete da pogledate na njegovom Instagram profilu.

Ljubiša Bukvić

832 Shares

Ljubiša Bukvić

Diplomirao novinarstvo Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Od oktobra 2013. godine novinar/saradnik internet magazina "Moja Hercegovina".

832 Shares
832 Shares
Copy link