Početna  /  Nemušta odbrana Lambete koja ne demantuje gotovo ništa?!
Istrage Izdvajamo Trebinje

Nemušta odbrana Lambete koja ne demantuje gotovo ništa?!

Nedeljko Lambeta, vršilac dužnosti direktora trebinjske bolnice reagovao je danas na optužbe Nebojše Vukanovića i liste ”Za pravdu i red” te navode iz krivične prijave koja je danas predata Okružnom javnom tužilaštvu protiv njega, a od strane liste Za pravdu i red. On je tvrdnje Nebojše Vukanovića nazvao neutemeljenim te pozvao da svako radi svoj posao, a da je Opšta bolnica Trebinje sve nesporazume vezane za negativan revizorski izvještaj već pojasnila.

Povodom podnošenja nove krivične prijave protiv Nedeljka Lambete, a od strane Nebojše Vukanovića i liste Za pravdu i red, oglasio se aktuelni vršilac dužnosti koji je za vršioca dužnosti Opšte bolnice Trebinje, na period od 60 dana, izabran 9.12.2020. godine. Prilično nemuštom izjavom za medije, Lambeta ne negira Vukanovićeve navode o prebacivanju šest respiratora iz trebinjske bolnice u bolnice u Gradišci i Zvorniku, u vrijeme pandemije kada je trebinjska bolnica bila u potrebi za istim, ali ih pravda dogovorom o reversu koji je postignut sa Ministarstvom zdravlja.

”U januaru 2021. godine je održan sastanak sa ministrom Šeranićem i svim direktorima zdravstvenih ustanova RS gdje su bolnice Zvornik i Gradiška izrazile potrebu za respiratorima. I u saradnji sa Ministarstvom zdravstva i bolnicama smo na revers dali po tri respiratora.”- rekao je Nedeljko Lambeta medijima.

Ono što je zanimljivo sa ovom izjavom je činjenica da tragom informacija koje je Lambeta podijelio, a koje se tiču reversa postignutog u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja, tj. ministrom Alenom Šeranićem, nismo uspjeli naći informaciju da je ovaj dogovor objavljen u javnosti. Ono što je takođe indikativno je to što je u sklopu humanitarne akcije “Respirator za Srpsku”, koju su kompanije TRB i Elvako metpro, u vlasništvu Slavena Ristića, podijeljeno ukupno 50 respiratora koji su donirani srazmjerno veličini i potrebama, svim bolnicama u Republici Srpskoj. Akcija je počela u martu 2020. godine, a respiratori su donirani krajem juna iste godine. U toj akciji trebinjsku bolnicu je sljedovalo šest respiratora, a u sklopu iste akcije donirana su i po četiri respiratora bolnicama u Gradišci i Zvorniku.

Ostaje nepoznato zašto je trebinjska bolnica svih šest respiratora koje je dobila u sklopu ove akcije proslijedila na revers bolnicama u Gradišci i Zvorniku, koje su u istoj akciji dobile po četiri respiratora?! Otvoreno je pitanje koliko je trebinjska bolnica posjedovala respiratora prije ove donacije te sa koliko je respiratora ostala nakon što je doniranih šest proslijeđeno u zvorničku i gradišku bolnicu, kao i to zašto se o ovom reversu nije obavijestila javnost prije današnjih optužbi izrečenih od strane Nebojša Vukanovića?! Ukoliko je trebinjska bolnica raspolagala sa dovoljnim brojem respiratora, a bolnice u Gradišci i Zvorniku su bile deficitarne po ovom pitanju, zašto se ovi uređaji nisu odmah rasporedili na način da Zvornik i Gradiška dobiju po sedam respiratora?!

Podsjećamo da je u spomenutoj akciji ”Respirator za Srpsku” raspodjela respiratora izvršena na sljedeći način: Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske biće uručeno 10 respiratora, bolnicama u Bijeljini i Doboju po sedam, bolnicama u Istočnom Sarajevu i Trebinju po šest, bolnicama u Zvorniku i u Gradišci po četiri, bolnici u Prijedoru tri, bolnici u Foči dva i bolnici u Nevesinju jedan respirator.

Nije li i trebinjska bolnica u periodu pandemije korona virusa bila deficitarna sa respiratorima, o čemu su zdravstveni radnici više puta govorili i apelovali?!

Nedeljko Lambeta nije bio vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice Trebinje u trenutku kada su ovi respiratori donirani, ali je učestvovao u navodnom dogovoru sa Ministarstvom zdravlja o slanju respiratora na revers bolnicama u Gradišci i Zvorniku.

Reagujući na Vukanovićeve navode o savremenom RTG aparatu koji je donirao Rodoljub Drašković, a koji je u trebinjsku bolnicu stigao 3.4.2020. godine, a koji, kako se tvrdi iz ”Za pravdu i red” nije pušten u funkciju jedan duži period, Lambeta takođe ne negira da je aparat bio van upotrebe, ali da je stavljen u funkciju čim je on preuzeo funkciju v.d. direktora Opšte bolnice Trebinje, nakon što je dotadašnja v.d. direktorica ove zdravstvene ustanove zatražila da bude razriješena ove dužnosti.

”Čim sam postavljen na mjesto direktora, prvo što sam uradio, sa tadašnjom upravom je bilo – postavljanje tog aparata u funkciju. Prvo je bio na grudnom odjeljenju a poslije na radiologiji i do sada je par hiljada snimaka obavljeno na ovom aparatu.” – tvrdi Nedeljko Lambeta.

Lambeta ovom izjavom (ne)svjesno prebacuje odgovornost na dr Ljubicu Miljanović tvrdeći da od dana doniranja RTG aparata, 3.4.2020. godine, tačnije posljednjih 8 mjeseci obavljanja dužnosti v.d. direktorice trebinjske bolnice, ovaj aparat nije stavljen u funkciju sve do njegovog preuzimanja dužnosti vršioca dužnosti trebinjske bolnice. Međutim, informacije do kojih smo došli govore da Lambeta ne govori istinu kada kaže da je prva stvar koja je urađena u njegovom mandatu bila stavljanje ovog aparata u funkciju već da je ovaj aparat u funkciju stavljen tek u drugoj polovini prethodne, 2022. godine.

I dalje je ostalo mnogo nejasnoća povodom prave male bure koju je izazvala glavna revizorska komisija Republike Srpske koja je dala negativno mišljenje o usklađenosti i finansijskim izvještajima Opšte bolnice u Trebinju (kompletan revizorski izvještaj možete preuzeti OVDJE). Iako menadžment trebinjske bolnice tvrdi da su otklonjeni svi ”nesporazumi” vezani za negativan revizorski izvještaj, ostaje činjenica da su republički revizori ustanovili brojne zloupotrebe i protivzakonite radnje, a za koje bi odgovorna lica trebala odgovarati. Nebojša Vukanović je na današnjoj konferenciji za novinare ustvrdio da bi nadležno tužilaštvo trebalo automatski istražiti zloupotrebe i kršenje zakona koje su ustanovili republički revizori, a u danima koji su ispred nas, ostaje da vidimo da li će i na koji način reagovati iz nadležnog Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju, pogotovo imajući u vidu da je lista Za pravdu i red predala krivičnu prijavu.

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap