Početna  /  Nema dogovora sa Kusturicom, za sada ništa od trebinjskog Multipleksa
Hercegovina Trebinje

Nema dogovora sa Kusturicom, za sada ništa od trebinjskog Multipleksa

 TREBINJE – Skupština Grada Trebinja je na sjednici održanoj 6. marta 2017. godine usvojila pismo namjere privrednog društva ”Lotika” iz Višegrada da pod desetogodišnji ugovor uzme bioskop pri Kulturnom centru u Trebinju, a direktor ”Lotike”, proslavljeni reditelj Emir Kusturica, planira da pored postojeće bioskopske sale napravi još dvije kino sale, što bi sveukupno činilo ”Multipleks bioskop grada Trebinja”. 

Nakon pisma namjere, koje je naišlo na odobravanje u skupštinskoj sali, preostalo je da se potpiše ugovor i da se krene u realizaciju projekta. Izneseno je i mišljenje da bi 90 dana od postizanja dogovora i sklapanja ugovora, Multipleks Trebinje mogao ugledati svjetlost dana ili bolje rečeno bioskopski mrak.

Kako se u pojedinim medijima moglo čuti i pročitati da je Kusturica preuzeo trebinjski bioskop, nije čudo što je dio javnosti pomislio da je zapravo sve dogovoreno i da se kroz tri mjeseca već može očekivati da Trebinje dobije multipleks. Od usvajanja pisma namjere je prošlo gotovo godinu dana, a ulicama Trebinja se moglo čuti kako je raskinut ugovor sa Kusturicom, te da nema ništa od multipleksa, drugi su tvrdili da ugovor nije ni potpisan, a dodatnu zabunu u cijeli priču je izazvala koincidencija da je distributer filmova u trebinjskom bioskopu, takođe Kusturičin Andrićgrad.

Anketa koju smo sproveli na ulicama Trebinja je takođe ukazala na to da većina građana ne zna da ugovor o realizaciji koncesije nije ni potpisan, a stanovnici Trebinja su mišljenja da se u taj projekat davno ušlo. Kako bi dobili tačne i detaljne informacije o situaciji u bioskopu Kulturnog centra Trebinje, te otklonili sve nedoumice vezane za projekat multipleks Trebinje, obratili smo se Branki Sarić, direktorici Javne ustanove Kulturni centar Trebinje.

Za „Moju Hercegovinu“ Sarićeva je objasnila da iako je na skupštinskom zasjedanju usvojeno pismo namjere privrednog društva „Lotika“ iz Višegrada o izgradnji trebinjskog multipleksa, do realizacije tog projekta nije došlo, zbog kako je navela, nemogućnosti postizanja dogovora oko raspodjele aktivnosti i obaveza.

U pismu namjere je  planirano da se grade dvije sale manjeg kapaciteta od sale koju sada ima Kulturni centar kako bi se snizili režijski troškovi planiranog multipleksa, a obezbijedilo kontinuirano prikazivanje filmova.Nakon usvajanja pisma namjere uslijedili su dogovori sa privrednim društvom “Lotika” koji su trebali da rezultiraju potisivanjem ugovora o izgradnji sala sa Gradom Trebinjem i ugovora o poslovno – tehničkoj saradnji sa Kulturnim centrom. Kako nije postignut konačan dogovor o raspodjeli aktivnosti i obaveza, a štiteći interese građana i javne ustanove, Grad Trebinje nije došao u fazu konačnog potpisivanja planiranog ugovora. U razgovorima koji su uslijedili nakon usvajanja pisma interesa trebalo je detaljno definisati obaveze koje imaju Grad i Kulturni centar  sa jedne strane i “Lotika” sa druge strane kao i koristi koju bi potpisnici ugovora imali. Do konačnog dogovora nije došlo pa se nije išlo u dalju proceduru“, pojasnila je Sarić.

Obzirom da je dosadašnji distributer filmova za Kulturni centar bio Andrićgrad, Sarić je takođe navela da je ta saradnja sada obustavljena jer su se u međuvremenu pojavili povoljniji distrubuteri filmova.

„Nakon uspostavljanja bioskopa u renoviranom prostoru Kulturni centar je kao povoljnog ponuđača za distribuciju filmova izabrao Andrićgrad. Dotadašnji distributer je bio Oskar film koji je nudio nepovoljnije uslove kada se radi o raspodjeli dobiti od prodatih ulaznica te je iz tog razloga Kulturni centar sklopio ugovor sa Andrićgradom. Vremenom su se pojavili distributeri sa povoljnijim uslovima za Kulturni centar od Andrićgrada pa se pristupilo pregovorima i zaključenju ugovora sa drugim pružaocima usluga distribucije filmova, a saradnja sa Andrićgradom je obustavljena. Kulturni centar će u narednom periodu sarađivati sa više distributerskih kuća zavisno od njihove ponude filmova  i uslova njihovog prikazivanja“, rekla je Branka Sarić za naš magazin.

Prema njenim riječima, plan bioskopa Kulturnog centra u 2018. godini je da se podigne kvalitet usluga na način da će se pažnja posvetiti tome da u trebinjskom bioskopu filmovi budu prikazivani u što kraćem roku nakon premijere.

Bioskop Kulturnog centra će u tekućoj godini, zahvaljujući saradnji sa različitim partnerima, podići kvalitet usluga bazirajući se na  prikazivanja filmova u što kraćem roku nakon njihove premijere kao i odabiru najvećih svjetskih i domaćih filmskih hitova. U tom smislu, građani Trebinja mogu da očekuju još bolju uslugu u bioskopu Kulturnog centra“, istakla je Sarić.

Dakle, s Kusturicom ili bez, trebinjski bioskop nastavlja da živi, s tim što će Trebinje očigledno sačekati neku novu priliku kako bi dobilo svoj multipleks.

Igor Svrdlin

 

0 Shares
0 Shares
Copy link