Početna  /  Neki su izašli kao milioneri, dok borci jedva preživljavaju!
Izdvajamo Republika Srpska

Neki su izašli kao milioneri, dok borci jedva preživljavaju!

Ukoliko sporazum predstavnika parlamentarnih stranaka u Srpskoj sa Asocijacijom stvaralaca dobije zakonski okvir Republika Srpska će, prema nekim računicama, prvom sazivu skupštine, ministrima ratne vlade i članovima predsjedništva Republike Srpske isplatiti oko 15 miliona maraka, po 140 000 svakome. Razlog je taj što su oni svoj posao za vrijeme rata radili bez naknade.

Dugačak je spisak onih koji bi u slučaju realizacije inicijative dobili novac. Među njima je nekoliko i danas poznatih imena.

– Milorad Dodik poslanik prvog saziva NSRS

– Momčilo Krajišnik poslanik i predsjednik NSRS

– Uroš Gostić narodni poslanik

– Dragan Kalinić ministar zdravlja

– Aleksa Buha ministar inostranih poslova

– Dragan Davidović ministar vjera

– Novak Kondić ministar finansija

Momčilo Krajišnik iz asocijacije stvaralaca tvrdi da mnogi iz prvog saziva Vlade i skupštine danas jedva preživljavaju. Kaže da inicijativa ima podršku predsjednika boračke organizacije.

Iz boračke organizacije demantovali su Krajišnika i saopštili da se predsjednik te organizacije nigdje nije zvanično očitovao o inicijativi jer nije upoznat o detaljima.

Inicijativa koju su podržali predstavnici i vlasti i opozicije u Srpskoj izazvala je oštre reakcije na društvenim mrežama.

Građani podsjećaju da su bez naknade radili svi ostali u Srpskoj, da su borci bili u rovovima a da danas imaju mizerna primanja a da su neki od političkih stvaralaca iz rata izašli kao milioneri dok borci koji su stvarali Republiku jedva preživljavaju.

Aco Prelić iz stranke Socijalne sigurnosti srpskih boraca napominje da su oni i ranije osudili ovakve inicijative koje sa iste adrese dolaze periodično. On napominje da je prvi saziv parlamenta iznjedrio ogroman broj ratnih profitera i da je vrlo upitno koga treba nagraditi a koga kazniti.

Bivši ministar Milenko Stanić kaže za BN da jeste tačno da pojedinci iz prve vlasti Srpske žive veoma loše ali da treba slušati glas javnosti kao i da Vlada mora da pronađe srednje rješenje jer pojedincima definitivno ne treba nikakva pomoć budžeta.

Reagovala je i Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske. Oni su sopštili da tek kada budu riješena sva pitanja populacije koju zastupaju ili stvarnih stvaralaca Srpske može se razgovarati o statusu i pravima političara.

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske zahtjev asocijacije stvaraoca nazvala je sramnim. Oni pozdravljaju da se pomogne onima kojima je pomoć potrebna ali pozivaju i da se ispita materijalni položaj pojedinaca iz prvog saziva i način na koji su stekli bogatstvo.

4 Shares
4 Shares
Copy link