Početna  /  Neizvjesni izbori u Makedoniji: Razlika među protivnicima samo 1%
Svijet Vijesti

Neizvjesni izbori u Makedoniji: Razlika među protivnicima samo 1%

Vanredni izbori, dva pobjednika. Tako ukratko glasi izvještaj sa parlamentarnih izbora u Makedoniji. Državna izborna komisija je saopštila da je na osnovu 99,34 odsto prebrojanih glasova VMRO-DPMNE osvojio 444.014 glasova, a koalicija oko SDSM-a 428.683 glasa.

makedonija-glasanje

Razlika na juče održanim izborima u Makedoniji veoma je tijesna, koalicija Nikole Gruevskog (VMRO-DPMNE) za samo 15.331 glas vodi ispred koalicije Zorana Zaeva (SDSM).

I jedan i drugi lider su tokom noći proglasili pobjedu, iako Državna izborna komisija još nije saopštila zvanične rezultate.

Gruevski je istakao da to nije pobjeda koalicije koju predvodi VMRO-DPMNE već pobjeda Republike Makedonije.

“Radićemo da opravdamo tu podršku. Zahvaljujem se svim glasačima u opštinama gdje smo pobijedili, ali i svima onima koji su glasali u opštinama gdje nismo pobijedili”, rekao je lider VMRO-DPMNE.
Prema njegovim riječima, slijedi proces formiranja vladajuće koalicije i Vlade.

“Kriza mora da se završi i da Makedonija ide unaprijed. To je naš glavni cilj. VMRO-DPMNE i naša koalicija uvijek će biti sa narodom i raditi u korist države i nacionalnih interesa”, rekao je Gruevski.
Zoran Zaev je u obraćanju pristalicama rekao da građani još nisu ni svjesni da je SDSM pobijedio.

“SDSM je pobijedio režim, režim je pao, i sada treba slaviti život”, rekao je Zaev i dodao da se klanja svim građanima Makedonije koji su doprinijeli pobjedi SDSM.

Prema rezultatima Državne izborne komisije, albanska stranka Demokratska unija za integraciju (DUI) je osvojila 7,26 odsto glasova, Pokret Besa 4,83 odsto glasova, Alijansa za Albance 2,98 odsto, a Demokratska partija Albanaca (DPA) 2,64 odsto glasova.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji su rezultat Sporazuma, koji su predstavnici najvećih političkih partija potpisali u Pržinu, uz posredovanje Evropske unije.

Pravo glasa je imalo 1.784.416 građana. Za 123 mesta u parlamentu se borilo 11 partija i koalicija.

0 Shares
0 Shares
Copy link