Početna  /  Nedžad Latić za MH: Pravljenje velike koalicije sa strankama iz RS i FBiH protiv osovine SNSD-SDA je neminovnost
Bosna i Hercegovina Izdvajamo Vijesti

Nedžad Latić za MH: Pravljenje velike koalicije sa strankama iz RS i FBiH protiv osovine SNSD-SDA je neminovnost

Poznati sarajevski književnik i publicista Nedžad Latić smatra da je približavanje opozicije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te pravljenje koalicije na nivou BiH protiv politika koju predvode SNSD, SDA i HDZ neminovnost i preduslov za normalizaciju stanja u zemlji.

Komentarišući za Moju Hercegovinu sve glasnije priče o tome da bi opozicione stranke iz Srpske (SDS, PDP i DNS), zajedno sa vodećim opozicionim partijama iz FBiH mogle da oforme veliki politički blok uoči opštih izbora 2022. godine, Latić smatra da je takva opcija “izuzetno realna” i da, prema njegovim riječima, predstavlja garanciju poraza vodećih nacionalističkih stranaka u BiH.

“Mišljenja sam da će se to uskoro dogoditi i da je došlo vrijeme da neke nove snage, neopterećene ratnim pričama, demagogijom i lažnim patriotizmom konačno stabilizuju političke i ekonomske prilike u zemlji. Ovi što su sada na vlasti ne mogu više ništa novo da ponude i vrijeme je da odu”, kaže Latić za naš portal.

On, između ostalog, dodaje i to da ne vjeruje da su se lideri SNSD-a i SDA, Milorad Dodik i Bakir Izetbegović, dogovorili o tome da “sinhronizovano” ponovo otvore teme o otcjepljenjima i ratovima.

“Ne vjerujem da su se dogovarali jer za tim nisu imali ni potrebe. Njih dvojica tako funkcionišu i to je ono što nude svojim glasačima već godinama. Za povratak u neku normalnu priču potrebno je da se takva politika porazi, a to će se dogoditi ukoliko opozicija jedinstveno nastupi na izborima sljedeće godine”, tvrdi Latić.

Podsjećamo, lideri političkih stranaka iz tzv. sarajevske “trojke”, Dino Konaković (Narod i pravda), Predrag Kojović (Naša stranka) i Nermin Nikšić (SDP BiH), nedavno su u medijima otkrili da sa liderima SDS-a, PDP-a, DNS-a dogovaraju koaliciju koja bi se na izborima sljedeće godine suprotstavila vladajućim strankama.

Konaković, Kojović i Nikšić otkrili su i to da bi prvi sastanak čelnika moguće velike koalicije trebao biti održan u toku ove sedmice te da će toj koaliciji pristupiti i nekoliko stranaka s hrvatskim predznakom.

Povod za razmišljanje o takvoj ideji dao je i bivši srpski član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, koji je nedavno izjavio kako se nada da će se uskoro u Federaciji BiH pojaviti stranke koje žele graditi državu na borbi protiv korupcije, jačanju institucija, eliminaciji uticaja pojedinaca, zdravom pravosuđu i otvaranju BiH prema svijetu i privlačenju investicija, umjesto stalnog povratka na ratne teme.

Moja Hercegovina

2 Shares
2 Shares
Copy link