Početna  /  Nebojša Vukanović za MH: Ja neću odustati od kandidature, a neka oni dobro razmisle ko se kocka sudbinom Republike Srpske!
Izdvajamo Trebinje

Nebojša Vukanović za MH: Ja neću odustati od kandidature, a neka oni dobro razmisle ko se kocka sudbinom Republike Srpske!

Nebojša Vukanović, narodni poslanik i lider liste Za pravdu i red sinoć je na svom blogu objavio reakciju na stav koji je iznio Igor Crnadak, a u kojem je rečeno da će kandidate za dvije ključne funkcije dati SDS i PDP. Tim povodom razgovarali smo sa Vukanovićem koji je za internet magazin ‘’Moja Hercegovina’’ rekao da neće odustati od kandidature za srpskog člana Predsjedništva, te da ostatak opozicije krši dogovor iz Jahorine vraćajući se na dogovor koji je ranije postignut između PDP-a i SDS-a, na sastanku na koji Vukanović nije ni bio pozvan. Lider Za pravdu i red kaže da bi svojim odstupanjem iznevjerio javnost i pristao na potpuno marginalizovanu ulogu ukoliko bi došlo do promjene vlasti, a nije isključio mogućnost da u takvom odnosu snaga ostane opozicija uprkos pobjedi na izborima. Zalagaće se, dodaje, za temeljite sistemske promjene, neće pristajati na kompromise jer samo na taj način ne bi iznevjerio očekivanja javnosti. Poručio je da će opozicija morati početi poštovati njegovu listu Za pravdu i red čije djelovanje može biti ključno za pobjedu na izborima naredne godine.

Na početku razgovora za MH, Vukanović je podsjetio javnost na dogovor koji je postignut na Jahorini kada je rečeno da će za funkciju predsjednika Srpske i člana Predsjedništva biti kandidovana dva kandidata za koja će istraživanja pokazati da uživaju najveće povjerenje u javnosti.

Ako mogu bez mene da pobijede Dodika, neka ga pobijede slobodno!

‘’Mi imamo jedan dogovor od ranije, a taj sporazum na koji se poziva Crnadak je iz januara mjeseca, na kojem su bili čelnici SDS-a i PDP-a i tada su oni odlučili oko raspodjele te dvije funkcije. Ja sam nakon toga rekao da prave račun bez krčmara, Ako mogu bez mene da pobijede Dodika, neka ga pobijede slobodno, ali  ako ne mogu, ja neću da budem statista i da stalno snosim određenu odgovornost, a da nemam mogućnost da na bilo koji način kreiram politike. Poslije toga sam prisustvovao samo jednom sastanku opozicije, jer su me na idući odmah zvali, rekli su da je Vukan važan, da odustaju od tog dogovora iz januara, kada su vidjeli reakciju javnosti, komentare, pa su na neki način bili natjerani od javnosti da me pozovu na taj sastanak. Mi smo na Jahorini, prije više od pola godine, dogovorili da se izvrši opsežno istraživanje javnog mnjenja, da se utvrdi koje su dvije ličnosti koje mogu da povuku najviše glasova, koje imaju najviše šansi za pobjedu, jer ako se pobijedi n ate dvije funkcije, to je ključno za opštu pobjedu na izborima.’’ – kaže Vukanović.

Očito je da žele da me eliminišu!

On kaže da, prema njegovim saznanjima, opsežna istraživanja još nisu urađena, osim nekih manjih anketa na kojima on i njegova lista nisu ni bili ponuđeni?!

‘’Međutim, to istraživanje nikako da se uradi, prema mojim saznanjima vršena su neka manja istraživanja u kojima čak nisam ni bio ponuđen kao opcija. Očito je da žele da me eliminišu i da kažu kako ja nemam člansku kartu nijedne stranke i kako zbog toga ne mogu biti kandidat! Ja mislim da je to što ja nemam člansku kartu nijedne stranke moja prednost jer sam uvijek bio poslanik svih građana, a ne poslanik neke stranke ili interesne grupe. Ako je cilj da se pobijedi, onda treba ići sa najjačim snagama.’’ – rekao je Vukanović za naš magazin.

Kaže da je Jelena Trivić kandidat za predsjednika i da on treba da bude kandidat za člana Predsjedništva, što bi potvrdilo i volju okupljenih na skupu u Banjaluci, ali i volju javnosti iskazanu na društvenim mrežama i u svakodnevnoj komunikaciji.

Javnost od mene očekuje tu kandidaturu i potpuno bih iznevjerio narod kada bih to prepustio nekome drugom!

“Vidimo da je gospođa Trivić, nakon što je i Draško podržao, sasvim izvjesno kandidat za predsjednika Republike Srpske. Ja bih iznevjerio ljude ako bih se sada povukao jer mislim da je skup u Banjaluci, kao i svakodnevno istraživanje i reakcije na društvenim mrežama dovoljan pokazatelj ogromne podrške koju imam. Javnost od mene očekuje tu kandidaturu i potpuno bih ih iznevjerio kada bih to sada prepustio nekome drugom, a sa druge strane, smatram da je funkcija člana Predsjedništva kao stvorena za mene jer mi daje veliki legitimitet i mogao bih dosta da radim na promjeni politike koja se vodi 25 godina. Ja sigurno ne bih bio dio klasičnog klišea, niti bih se trkao sa druga dva člana u tome ko je veći patriota, već bih tu poziciju iskoristio kako bi došlo do institucionalne zaštite ljudi, zaštitio bih obespravljene i kao član Predsjedništva imao bih legitimitet da vršenjem stalnih kontrola natjeram institucije da rade svoj posao. Sigurno bih učinio sve od sebe i sigurno je da bi se takvim radom sistem pokrenuo.” – rekao je naš sagovornik.

U slučaju promjene vlasti na izborima naredne godine ne želi da bude marginalizovan jer bi na taj način iznevjerio očekivanja onih koji ga podržavaju i koji od njega I njegove liste očekuju beskompromisnu borbu i istinske sistemske promjene.

Ako opozicija odstupi od dogovora, to me ničim neće obavezivati da odustanem od kandidature!

‘’Ja ne želim da sutra kada se formira Vlada u njoj budem marginalac i da iznevjerim ljude kada se promijeni vlast da ne dođe do obračuna sa kriminalom. Nema nikakvog razloga da ja odstupam od dogovora koji smo postigli na Jahorini! Ako odstupi ostatak opozicije, to mene ničim ne obavezuje! Ako narod kaže da ja imam najviše šansi, vrlo sam odlučan u toj namjeri da se kandidujem za tu funkciju i ja neću odustati od kandidature, a neka oni dobro razmisle ko se kocka sudbinom Republike Srpske. Vox populi vox dei! Glas naroda je glas boga i treba poštovati ono što narod hoće. S druge strane, ako neko jednostrano krši dogovore koje imamo, to mene ničim ne obavezuje da ja odustanem od tih dogovora! Mnogi ljudi mi kažu da se niko nije tako borio za ozdravljenje opozicije, bez ikakvih ustupaka, uvijek sam se borio za opštu stvar i puno sam doprinio ozdravljenju SDS-a. Ako mene neko eliminiše zato što ja nemam člansku kartu, to nije korektno. Ja na to neću da pristajem! Ovo je ključna prilika, stvari su sazrele za promjenu i ne smijemo dozvoliti da se to prokocka. Ja neću voditi nikakve ratove, ali neću ni dozvoliti da budem nekakav statista, a posebno da gospodin Crnadak meni određuje šta ću ja biti i šta ko treba da radi. On je svakako posljednja ličnost koja treba da određuje na kojoj ću ja poziciji biti! Njegovo ponašanje svakako nije korektno imajući u vidu da sam ja i samom PDP-u mnoge stvari olakšao i pomogao. Mene na taj način neće eliminisati, to što oni misle da će slatkorječivošću i time što će reći da je Vukan dobar i važan, da me tapšu po ramenu kako bih ja radio za njih, to neće proći. Ja da na to sada pristanem, sutra bih u slučaju promjene vlasti bio na samom dnu i ne bih imao priliku da odlučujem o ključnim stvarima. Takođe, ne bih mogao biti dio Vlade u kojoj se stvari ne bi promijenile iz korijena jer bih na taj način razočarao ljude, pa bih možda i u slučaju promjene vlasti ponovo bio opozicija, pa bih I na taj način razočarao narod.’’ – kaže Vukanović za internet magazin ‘’Moja Hercegovina’’.

Nenad Nešić odustao od ranije potvrđenog učešća u TV duelu sa mnom!

Govoreći o najavljenom televizijskom duelu sa Nenadom Nešićem koji se trebao odigrati u naredni ponedeljak, u emisiji Plenum Federalne televizije, Vukanović kaže da do sučeljavanja sa predsjednikom DNS-a ipak neće doći, jer mu je urednica emisije Plenum sinoć javila da je Nešić odustao od gostovanja.

‘’Mene su zvali sa Federalne televizije, rekli su mi da ćemo Nešić i ja biti gosti emisije Plenum, da je gospodin Nešić potvrdio dolazak i da će se sačekati izbori u Prijedoru, gdje ćemo otvoreno porazgovarati o tim stvarima u ponedeljak, u emisiji Plenum. Sinoć sam dobio poziv od urednice te emisije i saopštila mi je da se Nešić predomislio rekavši da nema vremena i da ipak neće biti na tom duelu, pa ćemo vidjeti da li će biti ili ne, ja ću ga sigurno čekati spreman u studiju.’’ – rekao je Vukanović.

Vukanović je za kraj razgovora ponovio da neće odustati od kandidature jer bi na taj način iznevjerio očekivanja javnosti i poručio da će opozicija morati početi posmatrati listu Za pravdu i red kao ozbiljan politički faktor.

‘’Nikada nisam za sebe ništa tražio, ali očekujem minimum poštovanja. Ja nikada nisam kalkulisao i pravio kompromis oko suštine. Ja nemam pravo da iznevjerim narod i njegova očekivanja. Mislim da sam neko kome narod vjeruje, 15 godina se borim sa ovim zlom i ako neko misli da ću ja trčati maraton 42 kilometra a onda se povući zadnjih 100 metara i prepustiti nekome štafetu da istrči sprint i da kaže da je Vukan bio dobar ali mi smo prošli kroz cilj, ja to neću dozvoliti! Smatram da lista Za pravdu i red može ključno doprinijeti promjenama, uvijek smo se borili za opštu stvar, vidite i ovdje u Trebinju uvijek djelujemo zajedno sa opozicijom, uključujemo je u sve naše ideje i inicijative. Ništa nismo tražili za nas, ali smatram da neko ko ima određenu popularnost, a mi je nesumnjivo imamo i ne smije se niko prema nama ponašati podcjenjivački.’’ – rekao je Vukanović za kraj razgovora.

Igor Svrdlin

33 Shares
Copy link
Powered by Social Snap