Početna  /  Nebojša Vukanović podnio zahtjev za hitno održavanje Posebne sjednice NSRS na temu dešavanja u Alumini
Izdvajamo Trebinje

Nebojša Vukanović podnio zahtjev za hitno održavanje Posebne sjednice NSRS na temu dešavanja u Alumini

Danas je ispred preduzeća Alumina održan još jedan protest povodom predaje ove firme preduzeću Pavgord čiji je vlasnik Gordan Pavlović. Okupljeni kao i na prvom protestu traže od Vlade Republike Srpske da ponište odluku Vlade RS vezanu za predaju potraživanja. Nebojša Vukanović, lider liste ”Za pravdu i red” danas je u Trebinju saopštio novinarima da je predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske predao zahtjev za hitno održavanje Posebne sjednice, a na temu dešavanja vezanih za preduzeće Alumina.

”Danas sam uputio zahtjev Nedeljku Čubriloviću, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske, da hitno zakaže Posebnu sjednicu Narodne skupštine u skladu sa Poslovnikom, a na temu dešavanja u Alumini i predaje potraživanja koja je Vlada RS imala u fabrici glinice Birač u tečaju jer je javnost uznemirena i postoji sumnja da su urađena nezakonita djela. Ključna stvar je da Vlada Republike Srpske nije mogla da proda i preda potraživanja koja ima na ime neplaćenih poreza i doprinosa, a cijeli postupak je urađen tajno, netransparentno i nezakonito. Građani Republike Srpske kao i radnici Alumine ne znaju na koji je način Nova banka izdala garanciju kompaniji Pavgord koja se nikada nije bavila primarnom djelatnošću koju ima fabrika glinice Birač i Alumina. Postoji osnovana sumnja da se radi o nezakonitoj odluci zbog koje smo već predali krivičnu prijavu protiv svih ministara u Vladi RS i premijera Viškovića. Već sedam dana Radovan Višković, Željka Cvijanović i Milorad Dodik bježe od javnosti i od odgovor ne želeći da odgovore na ključno pitanje kako je i zašto najvažnija fabrika u istočnom dijelu Republike Srpske i prirodno dobro predato u ruke kompaniji Pavgord koja je poznato po tome što je kupila desetak firmi u stečaju i nijedna od tih firmi danas ne postoji! Stoga je osnovana bojazan radnika Alumine da će se to isto dogoditi.” – rekao je Vukanović.

Već sedam dana Radovan Višković, Željka Cvijanović i Milorad Dodik bježe od javnosti

On tvrdi da ovo nije političko pitanje već nacionalno te da će pokret ”Za pravdu i red” nastaviti podržavati radnike na svakom sljedeću protestu koji bude održan. On je pozvao Republičko javno tužilaštvo i tužioca Švraku da postupi po krivičnoj prijavi i oglasi se o cijelom slučaju.

”Mi ne želimo da politizujemo, ovo nije političko već nacionalno pitanje! Danas je održan novi protest, mi ćemo podržati radnike, bićemo u zadnjim redovima jer ne želimo da damo priliku Zoranu Stevanoviću i ljudima na vlasti da kažu kako se radi o političkom skupu! Ne, ovo je nacionalno pitanje, nama ne trebaju nikakvi politički poeni, ovim problemom se već bavimo tri godine, ranije smo spriječili i Batagon i neke druge firme koje su željele da se dokopaju Alumine i mi od premijera Viškovića tražimo da dođe na Narodnu skupštinu jer mi kao narodni poslanici moramo imati informacije i saznanja o tome na koji način je donesena odluka. Podsjetiću da sam u NSRS prije 3 mjeseca upozorio da će se ovo dogoditi i da pokušavaju predati Aluminu. To je dokaz da je unaprijed sve bilo osmišljeno i da se radi o prevari u koju su, nažalost, umiješani čelni ljudi koji bi trebali da čuvaju Republiku Srpsku i njenu imovinu. Takođe tražimo od tužioca Mahmuta Švrake da postupa po krivičnoj prijavi koju smo podnijeli radnici Alumine i ja i da se Republičko javno tužilaštvo oglasi o tome da li je u ovom slučaju počinjeno više krivičnih djela. Od Viškovića očekujemo da se pojavi na Posebnoj sjednici koja bi bila hitno sazvana, a na kojoj bi poslanici stavili ovu štetnu i nezakonitu odluku Vlade RS van snage te da Republika Srpska konvertuje kapital i postane većinski vlasnik fabrike glinice Birač.” – rekao je Nebojša Vukanović.

Igor Svrdlin

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap