Subota, 18.01.2020
More
  Početna Vijesti

  “Ne” Kosovu u Unesko, nastavak puta ka EU

  Podijeli:

  Na sastanku državnog i crkvenog vrha i predstavnika SANU zaključeno je da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u Unesku. Srbija ostaje na putu ka EU.

  srbija-drzava-crkva-sanu
  FOTO: Tanjug

  Državni i crkveni vrh i predstavnici SANU, na sastanku u zgradi Predsedništva, pozvali su članice Uneska da zahtev “Kosova” i zemalja koje taj zahtev podržavaju odbiju i odbace

  Oni su istakli da Srbija neće priznati nezavisnost “Kosova” i da će nastaviti put ka članstvu u EU, uz održavanje i unapređenje tradicionalno dobrih odnosa sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama.

  Na danas održanom sastanku, kome su prisustvovali predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić sa savetnicima, predsednik Vlade Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministri Nebojša Stefanović, Bratislav Gašić i Nikola Selaković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, patrijarh srpski gospodin Irinej sa članovima Sinoda SPC i predsednik i predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, Vladimir Kostić, Maksimović doneti su i usaglašeni sledeći zaključci:

  1.Sve institucije i državni organi Republike Srbije oštro se suprotstavljaju prijemu „Kosova“ u članstvo Unesko i pozivaju članice Izvršnog saveta i Generalne konferencije pomenute međunarodne organizacije da zahtev „Kosova“ i zemalja koje taj zahtev podržavaju odbiju i odbace. Srpske crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji pripadaju baštini u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve i Republike Srbije i svako otimanje te baštine značilo bi nedvosmisleno ugrožavanje opstanka najznačajnijih religijskih, kulturnih i istorijskih spomenika srpskog naroda, ali i evropskog i svetskog kulturnog nasledja na Kosovu i Metohiji, ali i srpskog stanovništva koje i dalje živi na tom području.

  2.Republika Srbija neće priznati nezavisnost „Kosova“ i boriće se za očuvanje nacionalnog, duhovnog i kulturnog bića srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Istovremeno, svesni teške realnosti na terenu, a posebno zbog pogleda u drugačiju i bolju budućnost kako za Srbe, tako i za Albance na Kosovu i Metohiji, država Srbija, Srpska pravoslavna crkva i SANU smatraju da je neophodno sve probleme rešavati na miran način i uz dodatne napore za uspostavljanje boljih odnosa sa Albancima. Podrška stvaranju Zajednice srpskih opština kao instrumenta zaštite kolektivnih političkih, ekonomskih, kulturnih i drugih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji biće jedan od prioriteta državne politike u narednom periodu.

  3.Srpska država nastaviće svoj put ka članstvu u Evropskoj uniji, uz održavanje i unapredjenje tradicionalno dobrih odnosa sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama. Takodje, dijalog u Briselu izmedju Beograda i Prištine trebalo bi da se nastavi, a srpska Vlada i njena delegacija imaju punu slobodu, u okviru Ustava Republike Srbije, da donose kompromisna rešenja, kojima bi Srbi i Albanci trasirali bolju saradnju i zajednički život u budućnosti.

  4.Posebno je razmatran položaj Srba u celom regionu, potvrdjena odgovornost i posvećenost Srbije dobrobiti Srba izvan Srbije, i posebno je istaknuta potreba još veće i značajnije saradnje i konkretizacije specijalnih i paralelnih veza koje Republika Srpska ima sa Srbijom, kako na polju, razvoja ekonomskih odnosa i infrastrukturnih projekata tako i u sferama kulture, umetnosti i sporta.

  5.Svi organi i institucije Republike Srbije, u jeku migrantske krize i destabilizacije regiona, prepoznaju regionalnu saradnju, stvaranje boljih i viših oblika zajedništva i kooperacije sa drugim zemljama u regionu kao vitalni državni i nacionalni interes. Srbija će dati aktivan doprinos tome da mir i ekonomski prosperitet u našem regionu postanu glavne teme, umesto političkih zadjevica.

  6.Svi prisutni su se saglasili da je potrebno da u društvu vlada otvoren, kontinuiran dijalog o ključnim nacionalnim pitanjima, da ne postoje tabu teme i da je postojanje različitosti dokaz srpske tolerantnosti, srpske otvorenosti i srpske snage.

  7.Po usaglašavanju osnovnih elemenata politike koju moramo da vodimo, potrebno je postići najviši stepen akcione sabornosti i jedinstva u sprovodjenju politike oko koje su se saglasili najviši državni organi, Srpske pravoslavne crkve i SANU, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI