Početna  /  Nastavak suđenja Nemanji Iliću: Svjedočili vještaci MUP-a RS
Hercegovina

Nastavak suđenja Nemanji Iliću: Svjedočili vještaci MUP-a RS

TREBINJE – Suđenje Bilećaninu Nemanji Iliću (32), koji se tereti da je 14. jula prošle godine hicem iz pištolja usmrtio Marka Bajovića (29), a njegovog brata Miloša Bajovića (31) teško ranio, nastavljeno je danas u trebinjskom Okružnom sudu, svjedočenjem vještaka MUP-a RS Đorđa Odžakovića, Mladena Novakovića i Tomislave Dragoljević.

Nemanja Ilić (Foto: Moja Hercegovina)
Nemanja Ilić (Foto: Moja Hercegovina)

Iznoseći nalaze i mišljenja vještak Odžaković rekao je da je utvrđeno da je Ilić na Marka Bajovića pucao sa 80 centimetara udaljenosti, a na njegovog brata Miloša sa udaljenosti od metar i sedamdeset centimetara.

Odžaković je objasnio da su iz pištolja „glok 17“, koji je oduzet od optuženog Ilića, izvršena probna pucanja kako bi se utvrdila udaljenost sa koje su ispaljeni projektili prema braći Bajović. U svom svjedočenju Odžaković je iznio i rezultate vještačenja, koji su se odnosili na prisustvo čestica baruta na dijelovima tijela i odjeći braće Bajović i Nemanje Ilića, te na automobilu „pasat“.

– Dostavljene su nam samoljepljive folije, kojima je trebalo da se utvrdi prisustvo čestica koje mogu da potiču od baruta. Utvrđeno je da na dlanovima i podlakticama kod Marka Bajovića ima barutnih čestica. Na rukama optuženog Nemanje Ilića takođe su pronađeni tragovi barutnih čestica, kao i na sve četiri folije sa automobila „pasat“ – rekao je Odžaković. Prema njegovim riječima barutne čestice pronađene su i na majicama Ilića i braće Bajović.

Odbrana optuženog, advokat Mira Vučinić u sudnici je prigovorila što je urađeno vještačenje kojim se utvrđuje udaljenost sa koje je pucano na braću Bajoviće, iako se to u naredbi Okružnog tužilaštva iz Trebinja od vještaka nije tražilo.

sudjenje_ilicu_trebinje_mh_2

Mladen Novaković vještačio je čaure i zrno od metka, koji su pronađeni na mjestu zločina i utvrdio je da se one poklapaju sa pištoljem „glok 17“ koji je oduzet od optuženog Ilića.

Među svjedocima tužilaštva pojavila se i vještak Kriminalističko-tehničkog centra u jedinici za forenziku MUP-a RS Tomislava Dragoljević. Ona je predočila rezultate analize uzoraka krvi i urina na prisustvo alkohola kod optuženog Nemanje Ilića, te analizu krvi pokojnog Marka Bajovića.

– Kod optuženog Nemanje Ilića analizom je utvrđeno da je u krvi, dva časa i 45 minuta nakon što se dogodilo ubistvo, imao 1,55 promila alkohola, dok je u uzorku njegovog urina pronađeno 2,09 promila alkohola. U krvi ubijenog Marka Bajovića utvrđena je koncentracija alkohola od 1,43 promila – objasnila je Dragoljevićeva.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 12. maj, a tada bi trebalo da budu saslušana još četiri vještaka, među kojima su vještak Milko Marić, neuropsihijatar Zorica Lazarević, te patolozi Željko Karan i Dražen Damjanjuk.

sudjenje_ilicu_trebinje_mh_1

Neda Petković