Početna  /  Nastavak štrajka u trebinjskom „Trendteksu“: Radnici došli po radne knjižice
Hercegovina Trebinje

Nastavak štrajka u trebinjskom „Trendteksu“: Radnici došli po radne knjižice

TREBINjE – Radnici tekstilnog preduzeća „Trendteks“ iz Trebinja danas su nastavili štrajk, zahtijevajući od Uprave preduzeća da otpuštene radnike vrte na posao, da definišu prihvatljivije radno vrijeme, jedan slobodan dan, zagarantovani minimalni iznos plata, te da im regulišu norme.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Sve dok Uprava ne ispuni njihove zahtjeve radnici se, kažu, neće vratiti na svoja radna mjesta. Budući da je već na početku među radnicima zavladala nesloga, njih 35 je ipak sjelo za mašine i nastavilo proizvodnju.

Radnici koji štrajkuju tvrde da taj broj nije dovoljan za proizvodnju.

Pred preduzeće danas je došlo oko 40 radnica, koje imaju ugovor na neodređeno, da bi, kako tvrde, i one uzele radne knjižice.

Jedna od njih je i Slobodanka Pikić koja tvrdi da ona i njene kolege neće pristati na uslove koje im nudi preduzeće, te da su na poziv preduzeća došli po radne knjižice.

„Mi imamo rješenja i ugovore o radu na neodređeno radno vrijeme. Nas 38 je tu, došli smo da uzmemo svoje radne knjižice, međutim nama se obratila Jelena Tepavčević iz kancelarije i šef proizvodnje Slađana i rekle nam da naše knjižice nisu gotove i da ne mogu biti gotove prije četvrtka, jer Poreska uprava mora da reguliše svu tu papirologiju. Oni su nama ponudili da se mi vratimo na posao i svoja radna mjesta, ali pod istim uslovima pod kojima smo odustali od proizvodnje. Mi imamo naše uslove od kojih ne odustajemo“, kaže Pikić.

Novi dolazak pred „Trendteks“ radnici su najavili za četvrtak u 10 časova, kada bi trebalo da dobiju svoje radne knjižice.

Iz Uprave preduzeća ni danas nisu ništa komentarisali za medije.

Petrović: Ministarstvo treba redefinisati ugovor sa “Trendteksom”

Novoizabrani gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je za „Srnu“ da bi Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske trebalo da redefiniše postojeći ugovor sa preduzećem “Trendteks” i/ili da potpiše novi sa drugim zakupcem.

Petrović je mišljenja da postojeći ugovor sa ovim preduzećem treba redefinisati u smislu odnosa prema radnicama i zakupa, te da se stvori dobar ambijent za razvoj tekstilne industrije u Trebinju.

“Ako preduzeće ‘Trendteks’ ne može da ispoštuje minimalne uslove radnica, a to je bar jedan slobodan dan u sedmici, onda bi nadležno ministarstvo trebalo da nađe novog zakupca”, kazao je Petrović Srni.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link