Početna  /  Nakon pisanja MH: Uklonjena deponija u Petrovom Polju
Izdvajamo Teme i komentari

Nakon pisanja MH: Uklonjena deponija u Petrovom Polju

Internet magazin ”Moja Hercegovina” je u ponedeljak, 1. juna objavio tekst o građevinskoj deponiji u Petrovom Polju koja je vremenom postala prava divlja deponija. Kako se ova deponija nalazi u neposrednoj blizini Petro-Pavlovog manastira koji se nalazi u turističkoj ponudi Trebinja, a nadležni prolongirali rješavanje ovog problema, postojanje ove deponije naišlo je na reakcije javnosti. Svega pet dana po objavljivanju teksta, jutros je počelo uklanjanje deponije, a prema informacijama do kojih smo došli, deponija će biti premještena u naselje Banjevci.

U posljednja dva mjeseca od strane nadležnih je više puta stizalo obećanje da će se deponija u Petrovom Polju ukloniti, a mještani su nam tvrdili da je sve ostalo na datom obećanju. U neposrednoj blizini Petro-Pavlovog manastira ”rodila” se divlja deponija na koju su nesavjesni građani odlagali gotovo sve vrste otpada. Mještani nisu bili optimistični, međutim, danas smo dobili informaciju da se deponija trajno uklanja, u šta smo se uvjerili dolaskom na teren, te da će građevinska deponija biti preseljena na Banjevce. Nadležni su, da li požureni nakon objave teksta ili ne, našli za shodno da u rekordnom roku reaguju i, nadamo se, trajno riješe problem uzrokovan postojanjem jedne ovakve deponije.

Mještani su danas iznijeli ideju da improvizovanom ogradom, tačnije preprekom, spriječe eventualno novo odlaganje otpada. Iako je prvobitna namjena ove deponije bila odlaganje građevinskog otpada, mjesto koje se faktički dodiruje sa manastirskim vinogradima, nije adekvatno ni za jednu vrstu deponije. Ovaj problem je riješen, a tabla kojom se zabranjuje odlaganje smeća ostaje da upozorava jer sticajem okolnosti danas je, dok je bager čistio teren, stigao traktor koji je na deponiju odložio veću količinu plastike i najlona. Nema sumnje da će nemali broj građana, ako ništa iz navike, i dalje odlagati smeće na ovom mjestu. Stoga ideja mještana o improvizovanoj barikadi nameće se kao neminovna, sve dok se ne promijeni svijest građana a to se, po svemu sudeći, neće dogoditi još dugo…

Igor Svrdlin

198 Shares
198 Shares
198 Shares
Copy link