Početna  /  ”Rađa” se divlja deponija u blizini Petro-Pavlovog manastira, nadležni ne reaguju
Hercegovina

”Rađa” se divlja deponija u blizini Petro-Pavlovog manastira, nadležni ne reaguju

U trebinjskom naselju Petrovo Polje, u neposrednoj blizini Petro-Pavlovog manastira, koji se nalazi u turističkoj ponudi Trebinja, već duže od dvije godine nagomilava se smeće na deponiji koja je prvenstveno bila namijenjena građevinskom otpadu. Mještani su se od samog početka žalii nadležnim, ali osim obećanja nisu dobili ništa. Ovaj problem postaje sve veći, a trend ”rađanja” divljih deponija u Trebinju i okolini se nastavlja, nakon što smo nedavno pisali i o sličnoj deponiji u naselju Pridvorci.

Prije više od dvije godine u Petrovom Polju formirana je deponija koja je trebala poslužiti za odlaganje građevinskog otpada. Međutim, ova deponija skoro od početka svog postojanja dobija oblik divlje deponije na kojoj se, bez ikakvih pravila, odlažu sve vrste otpada. Tabla na kojoj je istaknuto da je zabranjeno odlaganje otpada ne igra nikakvu ulogu. Mještani apeluju na problem, a jedino što su dobili su brojna obećanja. Posljednja obećanja desila su se krajem aprila i sredinom maja, kada je iz Odjeljenja za stambeno komunalne poslove Grada Trebinja stizalo uvjerenje da će se doći na lokaciju sa potrebnom opremom kako bi se deponija uklonila i problem riješio. Posljednji put, kao i svaki prethodni, niko nije došao, uprkos tome što su iz nadležnog Odjeljenja tvrdili da su dobili nalog i da će doći.

U posljednje vrijeme, neodgovorni građani izbacuju smeće na samom putu, a u više navrata vozači teretnih vozila su verbalno napadali mještane koji su ih upozoravali da ne izbacuju tu otpad. Iako je na ovom dijelu puta, zbog cjevovoda koji ide prema hidroelektrani Plat, zabranjen prevoz tereta težeg od 3.5 tona, mještani tvrde da svakodnevno prolaze teretna vozila sa mnogo većim teretom i izbacuju otpad.

Rješenje ovog problema se očito ne nazire, a kako se bliže lokalni Izbori, mještani kažu da očekuju još neko obećanje, kakvih je bilo ranije, kada im je obećano 300 metara asfalta, umjesto čega su dobili deponiju. Na jedan od posljednjih apela nadležnim stigao je zanimljiv odgovor, tvrdi jedan od mještanina, kada im je Odjeljenja za stambeno komunalne poslove rečeno da se problem ne može riješiti, ali da pokušaju sa pozivom medija, kako bi oni ukazali na problem, koji bi po objavljivanju priče o ovoj deponiji, možda i bio riješen. Da stvar bude još gora, ova divlja deponija nalazi se u neposrednoj blizini Petro-Pavlovog manastira koji se nalazi u turističkoj ponudi Trebinja. Mještani tvrde da je ovo nedopustivo i da predstavlja svojevrsno ruglo.

Nedeljko Lambeta, direktor preduzeća ”Komunalno A.D.”, pozvao je mještane Petrovog Polja da zajednički pokušaju naći rješenje, iako ova deponija nije u njihovoj nadležnosti. Navodi da je pod njihovom nadležnošću isključivo gradska deponija ”Obodina”. On ističe da je ”Komunalno A.D.” u proteklom periodu organizovalo veliki broj akcija, te da čine sve kako bi grad bio čist u uredan.

”Preduzeće ”Komunalno” je u proteklom periodu uradilo veliki broj akcija za ljepšte i čistije Trebinje. Ovim putem pozivamo mještane Petrovog Polja da dođu u prostorije našeg preduzeća da zajednički probamo naći rješenje.” – rekao je Lambeta za internet magazin ”Moja Hercegovina”.

Iz Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije pozivaju građane da prijave sve nepravilnosti kod odlaganja otpada, uslikaju istovaranje otpada i registracijski broj vozila i dostave Odjeljenju za inspekcijske i poslove komunalne policije.

Ekološka svijest je na jako niskom nivou, rijetki su oni koji se savjesno ophode prema životnoj sredini. Kada i nadležni zatvaraju oči pred ovim i sličnim problemima, problem postaje još izraženiji. Isti ti nadležni bi nesavjesne pojedince trebali kažnjavati, jer čini se da osim novčane kazne ništa drugo ne može uticati na bar prividno jačanje svijesti o značaju okoline. Ipak, u konkretnom slučaju, kažnjavaju se oni koji apeluju da se problem riješi, pa nekad budu ”nagrađeni” sočnim psovkama a nekad sočnim obećanjima…

Igor Svrdlin

 

115 Shares
115 Shares
115 Shares
Copy link