Početna  /  Najveća manastirska crkva u BiH: Biserno lice spokoja u Papraći (FOTO)
Bosna i Hercegovina Izdvajamo Kultura Republika Srpska

Najveća manastirska crkva u BiH: Biserno lice spokoja u Papraći (FOTO)

Na regionalnom putu Zvornik – Šekovići, na izvoru rijeke Spreče ispod planine Borogovo (teritorija opštine Šekovići) usidrena je najveća manastirska crkva na ovom prostoru. Manastir Papraća sastoji se od manastirske crkve Blagoveštenja, zgrade starog konaka (koji je nedavno srušen i na tom mjestu ubrzo počinje gradnja novog konaka) i zvonika, a pripada Eparhiji zvorničko – tuzlanskoj. Stoji ponosno i dan danas, pored brojnih stradanja počevši od osvajanja Turaka pa do mračnog perioda Drugog svjetskog rata. Manastir uistinu odiše mirom i spokojom, a brojni turisti ne samo iz naše zemlje, nego i iz regiona dolaze u posjetu ovom manastiru.

 

Istorijat manastira

Manastir Papraća naziva se građevinom Dragutina Nemanjića, pa se on slavi u manastiru kao ktitor. Dolaskom turskih osvajača 1463. počinje i stradanje manastira, a u XVI vijeku on je svoje ktitore našao u carskoj Rusiji, dok monasi sa igumanom dobijaju specijalnu dozvolu od ruskog cara da mogu neometano prikupljati pomoć po Rusiji svake osme godine. Manastir je tokom XVI i XVII vijeka bio važan prepisivački centar BiH. U XVI vijeku urađen je freskopis za koji se smatra da je freskopisao Zograf Longin, koji je takođe freskopisao i manastire Tavnu i Lovnicu.

Nakon rušenja manastira tokom Autrijsko-turskog rata, manastir ostaje zapušten do sredine XIX vijeka kada je započeta njegova obnova. 1985. Njegova svetost patrijarh srpski German ovdje je služio arhijerejsku liturgiju, a tačno dvadeset godina nakon toga, manastir je dobio status nacionalnog spomenika BiH.

Iguman manastira Papraća Nikolaj Jović za naš portal je izjavio da je 2005. godine postavljen novi ikonostas i donesena ikona presvete Bogorodice koja se zove Ublaži moju tugu, a koju je darivao pokojni ruski patrijarh Aleksej II, ali da se u ovom manastiru nalaze i brojne čestice svetih mošti.

“Ovdje imamo i čestice svetih mošti: Svetog Nikolaja Žičkog, Svetog Save osvećenog Jerusalimskog, Svetog Velikomučenika Fanurija, Prepodobne Mati Paraskeve Svete Petke, Svetog Velikomučenika Georgija, Svetog Stefana Tronoškog, Svetog Pajsija i tkaninu Stefana Prohorskog. Narod kod nas dolazi uglavnom zbog iscjeljenja i svojih problema, a mnogi ljudi su riješili svoje probleme molitvom i našim savjetima i uputama”, izjavio je iguman Nikolaj.

 

Autor: Stefan Blagić