Subota, 18.01.2020
More

  Nagib Eminović, jedini Goranac i prvi poslastičar u Bileći: Rijetki još dolaze na kolače “kod Slasta”

  Podijeli:

  BILEĆA – Nagib i Nalifera Eminović jedini su Goranci koji žive u Bileći. Ovaj narod poznat je po piću bozi, ovčijem siru i poslastičarstvu, pa zato i ne čudi što je upravo zahvaljujući Eminovićima, 60-tih godina prošlog vijeka Bileća dobila svoju prvu poslastičarnicu.

  Nagib Eminović (FOTO: Moja Hercegovina)
  Nagib Eminović (FOTO: Moja Hercegovina)

  O Gorancima kao narodu ne zna se mnogo. Zbog sličnosti sa albanskim prezimenima mnogi ih miješaju sa Albancima. Uprkos konstantnom pritisku asimilacije, Goranci su uspjeli da sačuvaju svoj identitet, kulturu i običaje. U Gori na Šar planini, nekada ih je živjelo više od 50.000, a danas ih je tamo petostruko manje.

  Nagib Eminović kaže da je njegov pokojni otac  u Bileću doselio davne 1951. godine. Nagib je rođen u ovoj maloj hercegovačkoj opštini, a tu živi i danas.

  – Njega su Šiptari htjeli da ubiju dole i onda je on jednostavno pobjegao. Radio je jedno vrijeme u Pljevljima, pa je otišao u Nikšić, odakle ga je put naveo u Bileću – priča nam Nagib.

  nagib4_mojahercegovina

  Princes krofne, hurmašice, šampita, tulumbe, baklava, samo su neke od orijentalnih poslastica koje se mogu naći u Nagibovoj poslastičarnici. Za „Moju Hercegovnu“ ovaj Bilećanin sa sjetom se prisjeća kako je njegov otac prodavao prve kolače koje je pravio po dolasku u Bileću.

  – Kada je otvorio slastičarnu, nije odmah  bilo posla. Otac bi kolače spakovao u jednu korpu i nosio bi ih na željezničku stanicu. Tamo ih je prodavao. Kada je došla vojska, onda se situacija promijenila i počeli smo baš dobro da radimo – kaže naš sagovornik.

  nagib2_mojahercegovina
  Nagib pred ulazom u svoju poslastičarnicu (FOTO: Moja Hercegovina)

  Recepte, naslijeđene od pokojnog oca, Nagib pažljivo čuva, a u pravljenju kolača, nadaleko mu, kaže, niko nije ravan.

  – Ja recimo kad napravim šampitu, to je savršenstvo. Ne dozvoljavam da bilo ko kaže da će u bivšoj Jugoslaviji iko bolje od mene šampitu napraviti. Baklavu isto tako dobro pravim. Tu su i tulumbe koje su kod mene zaista odlične. Da ne pričam o princes krofnama, indijanerima i ostalim poslasticama koje pravimo. Nigdje u Bileći toga nema – hvali se naš sagovornik.

  U Nagibovoj slastičarni nekada su se gostili vojnici, te brojni ugledni Bilećani. I oni najmlađi išli bi na kolače „kod Slasta“, kako su ga od milja zvali. Danas, kod Nagiba nema posla. Kriza i besparica učinili su svoje, a ni on nema novca da renovira objekat. Rijetki su oni koji još uvijek navrate kod Nagiba da se zaslade.

  – Oni koji su kod mene dolazili ranije, dođu i danas, ali toliko ih je da možeš na ruci da ih izbrojiš. I šta da radim?! Tako je kako je, iz ove kože ne mogu nigdje – priča nam Nagib sa sjetom.

  Za Gorance kažu da su izuzetno gostoljubivi domaćini, a u to smo se i mi uvjerili. Iako smo došli nenajavljeni, Nagib nas je ljubazno dočekao. Njegovu suprugu Naliferu nismo zatekli u lokalu, ali nam je Nagib rado pričao o svome narodu, kulturi, običajima i o tome kako je upoznao svoju životnu ljubav.

  – Mi smo se upoznali preko prijatelja. Oni su isto bili Goranci. Njeni roditelji imali su radnju u Čapljini, a ja sam išao tamo kao fudbaler. Vidio sam je, upoznao i tako sam se oženio sa njom – govori naš sagovornik.

  Goranci su kao pravoslavci posljednji primili islam, pa nije ni čudo što je kalendar njihovih praznika šarolik i bogat. Slave Bajram, ali i neke pravoslavne praznike.

  – Naš jezik je staromakedonski, a slavimo Bajram, Božić i Đurđevdan. Kod nas se Đurđevdan šest dana slavi – kaže Nagib.

  nagib3_mojahercegovina

  Goranci ranije nisu sklapali miješane brakove. Međutim, danas se to promijenilo. Nagibova djeca nisu odabrala Gorance za svoje životne saputnike, a to mu, kaže, ni najmanje ne smeta.

  – Moj sin oženio se sa Srpkinjom, a kćerka je takođe otišla za Srbina. Ona živi u Zrenjaninu, a sin u Beogradu. Nemam ništa protiv toga, to je za mene stvarno divno – ističe Nagib.

  Gdje god da odu Goranci uvijek maštaju da se vrate u svoju postojbinu. Ako ne za života, onda im je želja da u Gori budu sahranjeni. Isto želi i Nagib, čiji roditelji i brat počivaju tamo odakle su potekli.

  Iako zbog krize život u Bileći za Nagiba nije nimalo lak, on se nada da će uprkos svemu uspjeti da prevaziđe probleme i da će njegova slastičarna jednoga dana ponovo biti mjesto gdje će Bilećani rado navratiti na ukusan kolač.

  Nagibova poslastičarnica u Obilićevom vijencu željno iščekuje nove goste (FOTO: Moja Hercegovina)
  Nagibova poslastičarnica u Obilićevom vijencu željno iščekuje nove goste (FOTO: Moja Hercegovina)

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI