Početna  /  Načelnici u Republici Srpskoj nerado prepuštaju fotelju
ljubinje Republika Srpska

Načelnici u Republici Srpskoj nerado prepuštaju fotelju

Više od dvije trećine gradonačelnika i načelnika u RS, koji privode kraju četvorogodišnje službovanje, pokušaće da na predstojećim lokalnim izborima zadrži fotelju, a nekolicina njih boriće se za treći, četvrti pa i peti uzastopni mandat.

nacelnici_rs

Stranke iz dva vodeća politička bloka ukazale su povjerenje većini ljudi koji već vode gradove i opštine, a glavni razlog za to, kako su kazali, su njihovi dobri rezultati u sredinama u kojima rade. U trku za novi mandat će 49 od 63 aktuelna gradonačelnika i načelnika. Šansu za obnavljanje mandata neće dobiti 14 gradonačelnika i načelnika, piše Glas Srpske.

Jedini gradonačelnici koji neće u oktobru braniti fotelje su Slobodan Gavranović u Banjaluci i Marko Pavić u Prijedoru. Gradonačelnik Doboja Obren Petrović pokušaće da produži boravak na toj poziciji na koju je došao još 2002. godine na prijevremenim izborima. Novi mandat juri u Bijeljini Mićo Mićić, koji vedri i oblači tim gradom od 2005. godine. Ostanak na čelnoj poziciji u Zvorniku želi i Zoran Stevanović, koji je na to mjesto došao 2007. godine, dok ja ta lokalna zajednica još imala status opštine. Slavko Vučurević nada se drugom uzastopnom mandatu na čelu Trebinja.

Vlast u gradu Istočno Sarajevo formiraju političke partije koje osvoje najviše odborničkih mandata u opštinama koje ga čine, a potom ih delegiraju u Skupštinu grada. Gradonačelnika Istočnog Sarajeva biraju odbornici gradskog parlamenta većinom glasova.

Rekorder bi, ipak, mogao postati načelnik Ljubinja Vesko Budinčić, koji juriša na peti uzastopni mandat na čelu te hercegovačke opštine.

Sticajem okolnosti stvari su išle u tom pravcu, a šta će dalje biti vidjećemo”, rekao je Budinčić.

Dugogodišnjom vladavinom može se pohvaliti i prvi čovjek Ugljevika Vasilije Perić. Na tu poziciju izabran je 2001. godine, a ponovo je dobio povjerenje stranke da u oktobru krene po još jedan mandat. Za četvrti uzastopni mandat boriće se i načelnici Dervente Milorad Simić, Bratunca Nedeljko Mlađenović, Gacka Milan Radmilović i Modriče Mladen Krekić.

– Želio sam da mjesto prepustim nekome mlađem, ali moje kolege i saradnici su mi rekli da ja još mogu dobro raditi ovaj posao. Trudio sam se svih ovih godina da radim dobro za moj grad i moj narod i u tome sam, što mnogi potvrđuju, uspio. Nastaviću da se domaćinski ponašam i dalje – kaže Simić.

U trku za treći mandat zaredom ulazi načelnik Čelinca Momčilo Zeljković.

Sličan trend je i u sarajevskoj-romanijskoj regiji. Aktuelni načelnici Pala Miodrag Kovačević, Sokoca Milovan Bjelica, Trnova Nenad Mišović, Istočnog Starog Grada Bojo Gašanović i Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić ciljaju ostanak u foteljama.

Tona materijala

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH juče su kazali da su im stigle hiljade kandidatskih lista, a procjenjuju da će morati da provjere i do 40.000 kandidata koji su predloženi za gradonačelnike i načelnike i odbornike. Ističu da su pojedinci donosili liste u velikim kartonskim kutijama i da će za desetak dana završiti prvi dio ovjere. Krajnji rok za ovjeru je 29. jul.

Vedrana Kulaga / Glas Srpske

0 Shares
0 Shares
Copy link