Početna  /  Na protestu boraca u Trebinju poručeno: Izlazimo na ulice ukoliko ne ispunite naše zahtjeve do Male Gospojine!
Izdvajamo Trebinje

Na protestu boraca u Trebinju poručeno: Izlazimo na ulice ukoliko ne ispunite naše zahtjeve do Male Gospojine!

Na platou Kulturnog centra u Trebinju borci iz istočnohercegovačkih brigada danas su u simboličnih pet do dvanaest održali štrajk upozorenja. Mirnom protestu pridružili su se i borci iz romanijskih brigada. Na protestu su govorili predstavnici boračke populacije iz Trebinja, Bileće, Gacka i Ilidže. Poručeno je da su borci istinski stvaraoci Republike Srpske te su predočeni zahtjevi Boračke organizacije Republike Srpske. Okupljeni borci očekuju da se zahtjevi ispune do 21.9. tekuće godine, a ukoliko do toga ne dođe, poručili su da će izaći na ulice. Rečeno je i da je sramotno i za svaku osudu to što nemali broj boraca nije smio doći na skup, a okupljeni borci su im poručili da nema opravdanja za kukavički čin tih pojedinaca koji zarad ličnih interesa ne podržavaju ugroženu boračku populaciju. Skupu je prisustvovalo nekoliko stotina boraca iz svih istočnohercegovačkih opština, kao i iz nekoliko romanijskih brigada.

Nekoliko stotina demobilisanih boraca iz svih istočnohercegovačkih krajeva, kao i pojedinih opština romanijske regije danas su složno poručili da će, ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi, izaći na ulice krajem septembra, tačnije 21.9. tekuće godine. Ukazano je na loš položaj ove kategorije koji je, po mišljenju boraca, potpuno marginalizovan. Zahtjevi predočeni Vladi Republike Srpske preneseni su na današnjem skupu, a u njima se, između ostalog navodi da svaki demobilisani borac mora imati jasno definisan mjesečni borački dodatak, da se izvrši uplata doprinosa za ratni staž kako bi borci stekli pravo na dostojnu penziju, da NSRS i Vlada Republike Srpske definišu pomoć za lica osumnjičena za ratne zločine te da se poštuje zakon o zapošljavanju boračkih kategorija. Borci očekuju da se nađe zakonsko rješenje kako bi BORS dobio zaseban status. Goran Šehovac, predsjednik Boračkog udruženja ”Ilidžanski borac” jasno je poručio da će, ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune što prije, boračka kategorija izaći na ulice. Dejan Bodiroga, predsjednik Gradske boračke organizacije Trebinje, pročitao je telegram podrške koji je poslao Milomir Savčić, predsjednik BORS-a. Zbog ranije dogovorenih obaveza, nije bio u mogućnosti prisustvovati današnjem skupu, napisao je Savčić, dodavši da potpuno razumije problematiku i saglasan je da položaj borca nije dobar.

Kovačević: Praštajte nam mrtva braćo jer Bog ovo nama nikad neće oprostiti

Brano Kovačević, predstavnik Bilećke brigade, obratio se emotivnim govorom.

”Hvala vam što ste mi omogućili i time učinili veliku čast da prenesem poruku slobodarske, slobodnomisleće i junačke Bileće. Praštajte majke palih sinova jedinaca. Praštajte nama koji ostasmo živi i koji sve ovo slušamo i gledamo a ćutimo. Praštajte što su vaši sinovi izginuli da bi živjeli ovi koji obraza nemaju. Praštajte što smo, evo i mi, koji smo još pod zakletvom postali nikakvi i što se prodajemo za sitne pare. Praštajte majke palih sinova što vaši sinovi izgleda uzalud padoše jer evo vele Republiku Srpsku nisu napravili vaši sinovi nego takozvani i samozvani Stvaraoci. Evo i da prihvatimo da su je oni stvorili i nama poklonili, ali zašto traže da im se to plati kad su je neki od njih višestruko naplatili. A ako im se plati, onda je nisu ni stvorili ni poklonili, no su je prodali! To je za nas Bilećane i Hercegovce najveća uvreda jer se patriotizam i rodoljublje ne naplaćuje. Praštajte što smo dozvolili da nam kapu kroje profiteri, dezerteri i njima slični nikogovići, što smo dopustili da naša djeca rade kod takvih za nadnicu ili neke mizerne plate. Praštajte mrtva braćo što neki od nas, nećete vjerovati, od takvih i štrecaju više nego što ste vi štrecali od metka i granate. Praštajte nam mrtva braćo jer Bog ovo nama nikad neće oprostiti.” – rekao je Kovačević u emotivnom obraćanju.

Vukalović: Strah čovjeku obraz kalja često

Perica Vukalović, pripadnik Trebinjske brigade smaztra da e borci istrajati u zahtjevima za koje je rekao da nisu realni jer je to ono što ja zakonom i Ustavom Republike Srpske predviđeno.

”Mi danas samo u Trebinju imamo oko 400 nezaposlenih boraca i 40 djece poginulih boraca, a nemamo niti jednog nezaposlenog dezertera. Zaposlili su i njihove supruge, i braću i sestre, bake, deke i svakog. To je sramotta. Velika sramota je da ova država favorizuje one koji su devedesetih izdali otadžbinu i pobjegli odavde. Sjećam se kad su se vraćali podvijenog repa, a sada imaju vile, kuće, bazene, a neki naši saborci nemaju krov nad glavom, nemaju ni platu, ni penziju. Onda se pojave neki koji sebe zovu stvaraocima i kažu da nisu borci stvorili Srpsku, da su to oni uradili i hoće neke zaostale plate i dnevnice koje kao nisu naplatili. Znači, novca ima za sve osim za borce. Nepravda boli braćo i zato smo danas ovdje, da pokušamo ispraviti tu nepravdu. Zato moramo biti složni i dostojanstveni do cilja, a cilj je dostojanstven život srpskog borca. Još da kažem da mi je žao što jedan dio članova Skupštine Gradske boračke organizacije Trebinje nisu ovdje sa nama. Podlegli su pritiscima, boje. Ne kaže se uzalud ona narodna: strah čovjeku obraz kalja često. Ostaje nam da se nadamo da će savladati taj strah i da će nam se pridružiti sljedeći put.” – rekao je Vukalović na današnjem skupu.

Goran Šehovac, predsjednik Boračke organizacije ”Ilidžanski borac” je u svom obraćanju poručio da je nedopustiv način odnošenja  prema borcima i porodicama poginulih boraca, zapitavši se da li su iz organizacije ”Stvaraoci RS” dok su se dogovorali na Palama o naknadnom isplaćivanju plata pomislili na borce, pogotovo one nezaposlene i nezaposlenu djecu palih boraca.

Šehovac: Ovo je samo početak

”Pitao bih takozvane Stvaraoce, kad su sjedili na Palama prije par dana, jesu li pitali rukovodioce iz svih političkih faktora, šta je sa 1600 nezaposlene djece poginulih boraca, šta je sa 11.000 demobilisanih boraca na Birou? Šta je sa centralnim spomenikom u Banjaluci za one prave stvaraoce Republike Srpske? Šta je sa mjesečnim boračkim dodacima demobilisanim borcima? Što se nisu pozabavili tim stvarima, ako su stvaraoci? Para ima, izaći ćemo na ulicu, ja vam to garantujem ispred Ilidže, sarajevske regije, Romanije, braće iz Hercegovine, a tu je i Krajina uz nas. Izaći ćemo na ulicu ukoliko ne ispune zahtjeve koje smo neki dan zajedno dogovorili. Braćo Hercegovci, ovo je samo početak, jedna mala opomena, recite svojoj braći Trebinjcima što nisu smjeli doći ovdje. Je li ih sramota njihovih saboraca koji leže po grobljima? Zato budite uz nas, podržite ljude što vode BORS, garantujem vam glavom da ćemo izaći na ulicu ako na Vanrednoj skupštini Republike Srpske ne usvoje naše zahtjeve.” – rekao je Šehovac.

Šehovac je nakon skupa, u obraćanju medijima, dodao da svi oni borci koji iz bilo kojeg razloga danas nisu došli, ne treba to da čine ni ubuduće.

”Ko ne smije od boraca da izađe, zbog nekih razloga, dijete mu zaposleno, ima neki posao, ima neke tendere, neke interese od politika, ne moraju, neka ih je sramota što nisu danas ovdje bili sa nama. Zbog ličnih interesa neće da podrže i gaze ono najvrijednije, borce koji su dali život ili dijelove tijela. Mi smo se ujedinili, čekamo još Krajinu da se ujedini i zajedno na ulicu!”

Dejan Bodiroga, predsjednik Gradske boračke organizacije Trebinje rekao je okupljenim medijima da podneseni zahtjevi nisu novi, ali da se godinama ne uspjevaju ispuniti.

Bodiroga: Teža je jedna noć na ratištu od svega što su Stvaraoci uradili

”To su neki zahtjevi koji nisu od juče, to su zahtjevi koji se protežu dugi niz godina ali uvijek nešto kočči njihovo rješavanje. Mi želimo da se to ”otkoči” i da se počnu ubrzano rješavati. Sa malo volje svih političkih struktura u Republici Srpskoj mi možemo da riješimo mnogo pitanja koja danas pogađaju boračku populaciju. Niko ne spori ono što su Stvaraoci uradili, međutim, oni zahtjevi koje su imali su stvarno nerealni i nemoralni u današnje vrijeme. Sve što su oni uradili ne može biti teže od jedne noći provedene na Đokovom tornju, pa čak i sad u miru.” – rekao je Bodiroga.

Gušić: Čega se bojimo ako se u ratu nismo bojali?

Vojin Gušić, predsjednik Odbora invalida Boračke organizacije Nevesinje, rekao je okupljenim novinarima da su brojke nezaposlenih boraca i djece palih boraca, po njegovom mišljenju, veće od prikazanih,

”Mi u Nevesinju imamo jednu specifičnu situaciju, nema ništa od privrede da rade, mislim da ovi podaci o broju boraca na Birou nisu tačni, puno su veći, samo kod nas u Nevesinju ima 600 nezaposlenih boraca. Ono što želim istaći je da Boračka organizacija već dugo prijeti ovim protestom, prijetili smo Saborom boraca.  Evo, ovo je prilika, ako Narodna skupština ne usvoji ovo što smo danas iznijeli, neka se ujedine sve regije već jednom i neka se sazove Sabor srpskih boraca. To podrazumijeva da se članovi skupština svih gradskih boračkih organizacija, a to nije mali broj, okupe na jednom mjestu, recimo ispred Vlade Republike Srpske i održimo taj protest, dostojanstveno i mirno, kao pravi čuvari Republike Srpske. Treba insistirati na ispunjavanju zahtjeva, a ne da uvijek ispada da prijetimo praznom puškom. Mi stalno tražimo iste zahtjeve, mene je više sramota od mojih saboraca ponavljatgi ovo, a ništa nismo uradili. A čega se bojimo ako se u ratu nismo bojali?” – rekao je Gušić.

Rok za ispunjenje zahtjeva je 21.9. tekuće godina, a borci do tada očekuju da se sazove Vanredna sjednica NSRS na kojoj će se usvojiti zaključci koje godinama uzalud predočavaju i apeluju na usvajanje. Ostaje da u narednom periodu saznamo da li će prava boračke populacije biti zakonom definisana i precizirana 25 godina nakon prestanka ratnih dejstava ili će ova kategorija biti prinuđena da na ulici potraži svoja prava?

Igor Svrdlin

 

 

13 Shares
13 Shares
Copy link