Na javnoj tribini Miroslava Lazanskog došlo do napada na slobodu govora

Prije nekoliko dana, tačnije 31.8. tekuće godine, u Muzeju Hercegovine organizovana je javna tribina Miroslava Lazanskog na temu ”Specijalni rat protiv Republike Srpske”. Redakciji internet magazina ”Moja Hercegovina” jutros se javio Aleksandar Milićević koji tvrdi da je napadnut na tribini zbog postavljanja nezgodnih pitanja Miroslavu Lazanskom, a kako kaže, u jednom momentu je djelovalo kao da će biti linčovan, što je srećom izbjegnuto. 

Foto: Privatna arhiva/Facebook

Jutros se redakciji internet magazina ”Moja Hercegovina” javio Aleksandar Milićević, tvrdeći da je 31.8. 2018. godine, u toku javne tribine ”Specijalni rat protiv Republike Srpske” Miroslava Lazanskog, napadnut od strane prisutnih, a sve zbog škakljivih pitanja koje je postavio na ovoj tribini. Nakon prvog pitanja koje je glasilo: Koliko vas je platio Dodik da ga ovoliko hvalite, ustali su dr Dobroslav Ćuk i gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović, ućutkujući Aleksandra rekavši mu da ne napada gosta. To je, kako tvrdi Milićević, bio jasan znak ostatku prisutnih da ga salvom uvreda zaspu u jasnoj namjeri da se i fizički obračunaju sa njim. Vidjevši da situacija izmiče kontroli, gradonačelnik Trebinja smiruje napadače rekavši im da živimo u demokratkom društvu. Treba istaći da je gradonačelnik Petrović, ovim gestom vjerovatno spriječio i fizički obračun sa Milićevićem.

”Umalo me nisu linčovali. Lazanski počeo hvaliti  predsjednika Dodika i osjećao sam se kao na tribini SNSD-a. Kaže nema slobodnih medija svi su kupljeni. Moje prvo pitanje je bilo “Koliko vas je platio Dodik da ga ovoliko hvalite?“ Skočiše Luka i Dobro iz prvog reda,kao nemoj da vrijeđaš gosta. Za njima osokoljeni skoči 90% prisutnih i svakakve uvrede na moj račun. Luka kada je vidio da bi situacija mogla izmaći kontroli smiruje svoje ljude i kao ovo je demokratija pustite ga. Lazanski mi je nakon toga odgovorio da  garantuje da ga niko ne plaća. Drugo pitanje je bilo “Ko je doveo Dodika na vlast?”On kaže “Narod izabrao”. Jeste, rekoh ali američki i kako je prije pozivao Mladića i Karadžića da se predaju a kako ih danas hvali. Kad sam pomenuo Dodikovu izjavu da je u Srebrenici bio genocid, prisutni su opet negodovali, a Lazanski je odgovorio da to nije istina. Ja mu kažem da sve ima na Jutjubu. Treće pitanje koje sam postavio Lazanskom bilo je “Hoće li Vučić priznati Kosovo?”. Opet kaže da neće da je ono davno izgubljeno….Više mi nisu dali da postavljam pitanja. Nakon svega toga, predloženo je od strane Rista Masleše, predsjednika penzionera gradskog odbora SNSD-a, da se Miroslav Lazanski proglasi počasnim građaninom Trebinja, što je izazvalo ogromni aplauz prisutnih. Nakon tribine, ponovo prilazim Lazanskom i pitam može li još jedno pitanje. On voljan. “Šta misli o trećem entitetu i treba li ga dati Hrvatima?”On kaže: “Naravno to treba odobriti!” Pozvali su me onda na piće samo sam se zahvalio i rekao”Daleko vam kuća”.” – rekao je Milićević za internet magazin ”Moja Hercegovina”.

Niko od prisutnih medijskih kuća nije obavijestio javnost o ovom događaju, što jeste za osudu, jer ćutanjem se odobrava svako gušenje slobode govora i slobodna misao. Redakcija internet portala ”Moja Hercegovina” će uvijek osuditi napad na slobodu govora, kao i na slobodnu misao, ukoliko se ne radi o govoru mržnje. Aleksandar Milićević nam je rekao da je tražio video materijal spornog događaja, ali da nije uspio, pa se javio redakciji našeg portala, u želji da se o ovome obavijesti javnost. Milićević dodaje da se u toku napada osjećao usamljeno ali ponosno.

”Osjećao sam se usamljeno ali ponosno bez obzira što sam bio u manjini. Za većinom nikada nisam ni išao,uvijek svojom glavom mislim i ne mogu mi nametati njihovu volju i njihovo razmišljanje.” – rekao je Milićević.

Redakcija portala ”Moja Hercegovina” oštro osuđuje ovakav i svaki sličan napad na slobodu govora. Takođe, kao svojevrsni demanti Miroslavu Lazanskom i njegovoj tvrdnji da Milorad Dodik nikada nije rekao da je u Srebrenici počinjen genocid, objavljujemo video zapis u kojem Milorad Dodik tvrdi baš ono za šta je Lazanski rekao da nije istina.

Sloboda medija je u posljednje vrijeme itekako ugrožena. Napad na Milićevića se može uporediti sa napadom na medije, jer redakcija portala ”Moja Hercegovina” smatra da je lako zaključiti da bi se napad dogodio i u slučaju da je neko od novinara postavio pitanja koja nisu pogodna. Ostaje otvoreno pitanje i to da li će i dokle postojati cenzura u velikom dijelu medija, a nedavno smo, u emisiji ”Predsjednik govori” javnog servisa RTRS svjedočili o pogodnim novinarima i pogodnim gledaocima u studiju, kada su pitanja postavljali studenti, a zapravo se radi o članstvu partije SNSD.

Sloboda govora mora biti omogućena na svim nivoima, napade na slobodnu misao treba osuditi istinski, a ne deklarativno kad dođe do ozbiljnijih napada, poput nedavnog napada na novinara Vladimira Kovačevića.

Bez obzira na to ko je na vlasti, danas ili sutra, internet magazin ”Moja Hercegovina” će osuđivati napade na slobodnu misao, oštro kritikujući jednoumlje svake vrste.

Redakcija internet magazina ”Moja Hercegovina”

Autor