Početna  /  Na današnji dan zatvoren kompleks logora smrti Gospić-Jadovno-Pag
Hrvatska

Na današnji dan zatvoren kompleks logora smrti Gospić-Jadovno-Pag

Na današnji dan 1941. godine zatvoren je ustaški kompleks logora smrti Gospić-Jadovno-Pag, koji je bio preteča ozloglašenog jasenovačkog logora.

FOTO: Arhiva

“Svega oko 2.000 preživjelih stiglo je 21. avgusta 1941. preko Jastrebarskog u Jasenovac”, rekao je Srni predsjednik ovog odruženja Dušan Bastašić.

Bastašić podsjeća da su zatočenici na željezničku stanicu Jasenovac stigli u 7.00 ujutro, gdje su ih ličke ustaše predale zločincima iz sastava 17. ustaške satnije.

“Tek nakon sata pretraživanja i ispitivanja, istjerali su ih iz vagona, svrstali ih dva po dva, povezali žicom i poveli prema logoru, udaljenom od željezničke stanice oko pet kilometara”, naveo je Bastašić.

On je rekao da je jedan od preživjelih svjedočio da su morali da trče i da su bili tučeni oni koji nisu mogli izdržati tempo.

Kompleks koncentracionih logora Gospić-Jadovno-Pag, poznat i pod imenom Gospićka grupa logora, bio je prvi organizovani likvidacioni kompleks ustaških loroga namijenjenih uništenju Srba i Jevreja u tadašnjoj NDH.

U kompleksu logora smrti Jadovno, prema do sada prikupljenim podacima koji nisu konačni, na najbrutalniji način ubijeno je 40.123 ljudi, uglavnom Srba.

10 Shares
10 Shares
Copy link