Početna  /  Muzička škola “Sveti Roman Melod” u Nevesinju – Velika grupa malih umjetnika
Hercegovina Kultura nevesinje

Muzička škola “Sveti Roman Melod” u Nevesinju – Velika grupa malih umjetnika

NEVESINJE – Jednu od onih lijepih i nadasve uspješnih hercegovačkih priča predstavlja  Muzička škola “Sveti Roman Melod” iz Nevesinja, koja se u svome decenijskom postojanju, od inicijative transformisala u jednu od najkvalitetnijih muzičkih škola u BiH i regionu.

(FOTO: Moja Hercegovina)
(FOTO: Moja Hercegovina)

Škola je osnovana 2005. godine i trenutno, sa područnim odjeljenjem u Gacku okuplja oko 200 učenika, priča nam Aleksandar Stojanović, dugogodišnji direktor škole, koji se sa suprugom Majom nakon završetka Ruske muzičke akademije „Gnjesinih“ u Moskvi, skrasio u Nevesinju, i kroz rad škole doprinosi oplemenjivanju Nevesinjaca nekim novim muzičkim sadržajima.

“Kada sam dolazio iz Srbije čuo sam predrasude da nema mnogo interesovanja za klasičnu muziku i da su u Hercegovini tradicionalno vezani za gusle, međutim to nije tačno. Razlog tome je što ranije nije bilo muzičkih škola u Hercegovini pa su ovdašnji stanovnici izučavali neke druge nauke i u njima bili uspješni. Sada, kada se osnovala muzička škola u Nevesinju pokazalo se da ima uspješne i talentovane djece koja vole da se bave muzikom“, rekao je Stojanović.

Aleksandar Stojanović (FOTO:Moja Hercegovina)
Aleksandar Stojanović (FOTO:Moja Hercegovina)

“Muzička škola “Sveti Roman Melod” u prvim danima postojanja imala je odsjeke za klavir i harmoniku, dok danas, osim njih, učenici muzičke škole mogu da se odluče i za: violinu, klarinet, flautu, gitaru i solo pjevanje”, rekao je Stojanović istakavši da nevesinjski dječaci najviše vole da sviraju harmoniku, a djevojčice klavir.

“Prošle godine smo bili uspješni na međunarodnom takmičenju harmonikaša u Austriji, osvojili smo prvu nagradu. Učestvovali smo na takmičenjima u Ugljeviku, Bijeljini, imamo uspjeha i na klaviru, kao i par jako dobrih nastupa  školskog hora koji vodi nastavnik Vojo Milošević iz Gacka“, kaže Stojanović i ističe  da se na “You Tube” kanalu muzičke škole “Sveti Roman Melod” može pogledati nekoliko video spotova posvećenih važnim istoriskim ličnostima i jubilejima.

Učenici muzičke škole "Sveti Roman Melod" iz Nevesinja (FOTO: Moja Hercegovina)
Učenici muzičke škole “Sveti Roman Melod” iz Nevesinja (FOTO: Moja Hercegovina)

Trinaestogodišnja Ivana Bulajić kaže da muzičku školu pohađa zbog ličnog obrazovanja, kako bi stekla muzičko znanje i naučila osnovne stvari o muzici.

“Zadovoljna sam profesorima iz muzičke škole kod kojih trenutno učim osnovne stvari o muzici, notama i kompozitorima. Moja životna želja je klavir i od naredne godine počeću da ga sviram“, rekla nam je Ivana koju smo sa mlađim drugarima zatekli na času teoretske nastave.

O kvalitetu pristup i ozbiljnom radu u muzičkoj školi “Sveti Roman Melod” govori i podatak da je u odsustvu domaćeg, okupljen profesorski kadar sa šireg područja Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, ali, nada se Stanojević, sada, kada je muzička škola iznjedrila generacije mladih umjetnika, stvoreni su uslovi da kroz par godina Nevesinje dobije vlastiti profesorski kadar.

Na pitanje o trenutno dominantnoj muzici na ovim prostorima Stanojević kaže da je ona uslovljena potražnjom za lakim sadržajima, kao i  istorijskim faktorima.

“Da narod ne sluša „jeftinu“ muziku ne bi je ni bilo. Ovo nije ni Beč, ni Moskva, ni Pariz, naglašava Stanojević, konstatujući da kroz se kroz istorijske etape nije ostvario neki značajniji muzički domet na ovim prostorima. U nekim značajnijim istoriskim periodima (baroka, klasicizma…) nije ostvaren muzički napredak, ali to ne znači da klasična muzika u budućnosti neće dobiti značajniju publiku na ovim prostorima”, rekao je Stojanović za „Moju Hercegovinu“.

 

Ljubiša Bukvić

Diplomirao novinarstvo Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Od oktobra 2013. godine novinar/saradnik internet magazina "Moja Hercegovina".

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Svaka cast.Na tom broju djaka bi vam pozavidjeli i imnogo veci gradovi.Jos hor da osnujete i ima da se procujete sirom regiona.Nasa djeca su talentovana i voljna da uce,samo sa njima treba neko da radi i bice rezultata.

0 Shares
0 Shares
Copy link