Početna  /  Mur: Niko ne prijeti Republici Srpskoj, niti to može
Bosna i Hercegovina

Mur: Niko ne prijeti Republici Srpskoj, niti to može

Niko ne prijeti Republici Srpskoj niti joj može prijetiti. Isto važi i za Federaciju BiH i Brčko distrikt, kaže Džonatan Mur, šef Misije OEBS-a u BiH.

Džonatan Mur (FOTO: atlantskainicijativa-org)
Džonatan Mur (FOTO: atlantskainicijativa-org)

On je naveo da svi znaju sadržaj Dejtonskog sporazuma potpisanog u Parizu 14. decembra 1995. godine.

“Ustav BiH je sastavni dio Dejtonskog sporazuma. Važno je naglasiti da se on, kao i drugi demokratski ustavi, može promijeniti amandmanima uz pregovore i puno političke volje. Još 2006. godine bio je pokušaj da se promijeni Ustav, da se umjesto tročlanog predsjedništva bira jedan predsjednik, ali je nažalost ta inicijativa propala. Ustav garantuje Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Brčko distrikt kao stalne kategorije u BiH. Niko ne prijeti Republici Srpskoj niti joj može prijetiti. Isto važi i za Federaciju BiH i Brčko distrikt. Naravno, na putu ka EU Ustav će se mijenjati. Primjera radi, Bugarska je, kažu, na svom putu pridruživanja EU, mijenjala svoj ustav više od 80 puta”, rekao je Mur za Danas.

On je rekao i da podržava stav visokog predstavnika Valentina Inckoa o najavljenom referendumu u RS.

“Entiteti ne mogu održavati referendume o nadležnostima na državnom nivou. To je jasan stav međunarodne zajednice. Postoji način za razgovore o pravosuđu, a to nije referendum, nego strukturalni dijalog koji traje već neko vrijeme i koji je jedini način da se razgovara o svim pitanjima vezanim za pravosuđe. Ne želim da spekulišem hoće li referendum biti održan, ali on ne može proizvesti nikakve ozbiljne posljedice”, prenosi ATV.

Mur je predsjedavanje Srbije OEBS-u ocijenio kao izuzetno dobro i uspješno.

“Srbija kao susjedna zemlja savršeno dobro razumije situaciju u Bosni i Hercegovini. Ona je i garant Dejtonskog sporazuma, što znači i stabilnosti, suvereniteta i podrške za čitavu BiH. Ministar Ivica Dačić je krajem aprila u svojstvu predsjedavajućeg OEBS-a bio u Sarajevu, Drvaru i Banjaluci. Premijer Aleksandar Vučić je tri puta ove godine posjetio BiH”, ističe Mur, šef Misije OEBS-a u BiH.

0 Shares
0 Shares
Copy link