Početna  /  Mur: Balkan je mirniji od mnogih regiona, iako postoje bezbjednosne prijetnje
Bosna i Hercegovina

Mur: Balkan je mirniji od mnogih regiona, iako postoje bezbjednosne prijetnje

Šef Misije OSCE-a u BiH Džonatan Mur izjavio je u Sarajevu da je Balkan mirniji od mnogih drugih regiona u svijetu, ali da treba biti svjestan da postoje određene prijetnje.

Džonatan Mur (Foto: Moja Hercegovina)
Džonatan Mur (Foto: Moja Hercegovina)

U obraćanju medijima prije gostovanja na sesiji Kruga 99 o temi “Izazovi sigurnosti u BiH”, Mur je rekao da je i nasilni ekstremizam problem u Bosni i Hercegovini, kao i u svim zemljama svijeta.

”Postoji ogromna razlika između retorike, poput one u predizbornim kampanjama, i realnosti i još uvijek sam optimista po pitanju razvoja i unapređenja ovog regiona”, istakao je Mur.

Dodao je da politička sigurnost zavisi od Ustava i okvira u kojem se BiH nalazi, da postoje mnoge uspješne državne agencije na različitim nivoima, a da mnogi ljudi žive svoje živote bez uticaja političke retorike.

Mur je kazao da je BiH upravo dobila Upitnik Evropske komisije što ipak predstavlja napredak, ostvaren uprkos njenom komplikovanom uređenju.

Upitan da prokomentariše nedavne izjave hrvatske predsjednice o Bosni i Hercegovini, Mur je rekao da je uvjeren da će BiH, zajedno sa susjednim zemljama, moći odgovoriti na sve prijetnje i probleme koji su zaista prisutni ovdje, kao i drugdje.

Potcrtao je da vjeruje da su vlasti u Hrvatskoj i u Srbiji, u odnosu na situaciju od prije 20 godina, okrenute miru i stabilnosti u BiH i u cijelom regionu.

Prije početka današnje sesije Kruga 99 upriličena je komemoracija bivšem predsjedniku te asocijacije Vlatku Dolečeku koji je preminuo prije dva dana.

0 Shares
0 Shares
Copy link