Početna  /  MUP Hrvatske zabranio protest protiv veličanja “Oluje”
Hrvatska

MUP Hrvatske zabranio protest protiv veličanja “Oluje”

Kao i ranijih godina pred godišnjicu Oluje u Zagrebu na Trgu bana Jelačića nekoliko organizacija je pokušalo održati protest protiv veličanja ratne pobede, no skup je zabranio MUP. Ipak, došli su na Trg kako bi održali mirnu protestnu akciju, no stigli su i branitelji. Učesnici: troje povređenih. MUP: skup protekao mirno, bez povređenih.

Foto: N1
Foto: N1

Zbog zabrane održavanja antiratnoga protesta, organizacije Centar za žene žrtve rata – Rosa (Zagreb), Žene u crnom (Beograd), Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum (Zagreb), Slobodarski aktivisti (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb) održali su mirnu protestnu akciju s početkom u 18 sati.

Smatraju da je odluka MUP-a koju je donio o zabrani mirnog okupljanja pod nazivom “Antiratni protest povodom slavljenja ratne pobede” “kulminacija već poznate prakse policije da onemogući javna okupljanja politički nepodobnih”.

U saopštenju Centar ističe da “obrazloženje rešenja koje se temelji na argumentu bezbednosti ne može biti opravdano jer bi to značilo da policija ne može osigurati unaprijed najavljeno javno okupljanje građanstva”. Zato, navodi se, “možemo konstatovati da državna vlast ne funkcioniše, odnosno da je vlast u rukama nasilnih grupacija koje odlučuju o podobnosti javnih okupljanja”.

Troje povređenih

Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata – Rosa potvrdila je za N1 da su najmanje tri osobe povređene tokom protestne akcije.

“Vikali su nam će nas silovati, ubiti, da bežimo iz Hrvatske”, kaže Nela Pamuković.

“Dali smo izjavu u policiji o zadobivenim povredama i mogućim počiniteljima”, kaže Pamuković, ističući da je cijelo vrijeme situacija bila napeta i da su se pribojavali da će branitelji probiti policijski kordon i napasti učesnike protesta.

Pamuković je jedna od napadnutih, a povređene su i još dve osobe koje su s njom bile u grupi.

“Jednog kolegu su pogodili jajetom, koleginica je zadobila udarac u glavu, a ja sam pogođena iza vrata. Još smo u šoku. Sve vreme nas je pratila policija. Situacija je bila divlja, stalno je postojala opasnost da branitelji probiju policijski kordon i da napadnu protestante”, kaže Pamuković.

Neposredno po završetku okupljanja u zagrebačkoj policiji su rekli da je protest “protekao mirno i da nitko nije ozleđen”, prenosi N1.

Oznake
0 Shares
0 Shares
Copy link