Početna  /  Mostar: Cijena glasa od 100 KM do 100 eura!
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

Mostar: Cijena glasa od 100 KM do 100 eura!

Foto: Bljesak

“Do sada je prijavljeno 20 slučajeva trgovine mjesta u biračkim odborima u 18 različitih općina i gradova dok su od naše strane SIP-u prijavljena četiri konkretna slučaja”, upozorio je Ćavar.

Ponuda za kupovinu glasova kreće se od 100 KM do 100 eura, poručeno je s konferencije za medije Koalicije “Pod lupom” koja je u četvrtak održana u Mostaru. Naime, provjerene su to informacije s terena promatrača uoči Općih izbora u BiH. “Neovisne izborne promatračke misije imaju preventivnu proaktivnu i informativnu ulogu u zaštiti izbornog procesa. Svake izbore u BiH najvećim dijelom provodi i kontrolira oko 140 tisuća stranačkih osoba u ulozi članova biračkih odbora, stranačkih promatrača i kandidata na izborima. Ovoliki broj stranačkih ljudi naglašava potrebu i značaj nestranačkih građanskih promatrača na izborima”, pojasnila je članica Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Zulka Baljak.

942 nepravilnosti

Kako ističe, “nestranačko promatranje izbora vraća povjerenje građana u izborni proces i značajno utječe na sprječavanje manipulacija u izbornom procesu”.

“Za ove izbore angažovano je gotovo 100 dugoročnih promatrača koji su u prethodnom periodu radili na posmatranju svega što se tiče izbora. Prema pristiglim izvještajima i analizama njihovih izvještaja ustanovljeno je da su realiziovali tačno 1384 različite aktivnosti”, naglasila je Baljak.

Koordinator za zagovaranje Koalicije “Pod lupom” Ivica Ćavar rekao je kako su tokom misije Koalicije zabilježene 942 nepravilnosti te 95 propusta u radu i kršenju rokova od strane izbornih povjerenstava.

“Najviše nepravilnosti odnosi se na preuranjenu kampanju i tu smo evidentirali 484 slučaja. Zloupotreba javnih resursa zabilježena je u 271 slučaju dok je rad državnih službenika evidentiran u 54 slučaja. Pristranost u medijskom izvještavanju zabilježena je u 38 slučajeva, neprimjeren govor u 37 slučajeva”, istakao je Ćavar.

Trguje se svime  Kako navodi, posebno zabrinjava 11 prijava koji se odnose na kupovinu glasova u predizbornom vremenu, kao i slučajevi trgovine mjestima u biračkim odborima.

“Do sada je prijavljeno 20 slučajeva trgovine mjesta u biračkim odborima u 18 različitih opština i gradova dok su od naše strane SIP-u prijavljena četiri konkretna slučaja uz nadu da će SIP uskoro donijeti odluke po našim prijavama”, upozorio je.

On ističe kako u 104 opštine svi politički subjekti nisu dostavili kandidate u zakonskom roku pa su stoga lokalna izborna povjerenstva bila u mogućnosti raspati javni poziv za popunu članova biračkih odbora.

“Zbog tehničkih izmjena izbornog zakona BiH zabrinjava činjenica da je trgovina mjestima u biračkim odborima iz oblika stranačke korupcije prešla u oblik sistemske korupcije. Iz više opština dolaze prijave da lokalne izborne komisije sudjeluju u manipulacijama članstvom u biračkim odborima imenujući stranačke osobe u sastave odbora što će svakako od strane naše koalicije biti provjereno i prijavljeno”, naveo je Ćavar.

Koordinator za zagovaranje Koalicije “Pod lupom” ponovo je upozorio političke subjekte da je “trgovina mjestima na biračkim odborima zabranjena i da su predviđene rigorozne sankcije za takve slučajeve i nećemo poštedjeti nikoga od traženja odgovornosti za ovu vrstu prevare”.

Izvor: Bljesak

 

0 Shares
0 Shares
Copy link