Početna  /  Morin Kormak: Razgovarati o prošlosti, okrenuti se ka budućnosti (Video)
Bosna i Hercegovina Vijesti

Morin Kormak: Razgovarati o prošlosti, okrenuti se ka budućnosti (Video)

Gošća emisije “N1 na 1” bila je Morin Kormak, ambasadorka SAD-a u Bosni i Hercegovini, koja je sa Ajlom Alihodžić razgovarala o svim gorućim pitanjima u BiH.

Foto: N1
Ambasadorka SAD-a u BiH Morin Kormak (Foto: N1)

Komentarisala je posljednje presude Tribunala u Haagu, Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju, za koje kaže da su shvaćene emotivno.

“Smatram da su presude očigledno emotivne za porodice žrtava. To je bio emotivan trenutak, vidjeli smo komentare koji su vodili ka podjelama. Bila sam u Mostaru, političari su imali dobre razgovore i dobre poruke. Mislim da je to važno, treba razgovarati o prošlosti – ali okrenuti se ka budućnosti”, kazala je Kormak za N1.

Susret Bakira Izetbegovića i Aleksandra Vučića probudio je duhove prošlosti, kako ambasada SAD-a gleda na to?

“Važno je da se fokusiramo na pozitivne izjave. Dvije zemlje zajedno rade, i potrebno je osigurati stabilnosti i put ka EU integracijama. To je važno. Građani moraju reći liderima šta žele za budućnost”, pojašnjava.

Kaže da je bila na sastancima sa ljudima širom BiH, i da stanovnici zemlje žele napredak, radna mjesta, da im djeca ostanu ovdje u BiH i osiguraju zaslužen lagodan život jer to zaslužuju.

“Amerika ima jasnu politiku prema Balkanu već 20 godina i više. Ovo je dio svijeta koji se mora razviti i napredovati ka EU integracijama. Potičemo stranke da rade na budućnosti građana. Sve ih potičem na napredak, a finansijske pritiske ne koristimo”, pojašnjava ambasadorka SAD-a u BiH.

Vojislav Šešelj je nedavno najavio dolazak u Sarajevo u maju mjesecu, da li će njegov eventualni dolazak pobuditi tenzije?

“Zasigurno da bi posjeta bila izazovna. Mislim da je važno da građani širom zemlje shvate šta je važno za njih. Provokacije se dešavaju, a građani se moraju posvetiti budućnosti”.

Kormak je komentarisala i aktuelnu situaciju u Mostaru, kazavši da Mostar i njegovi građani zaslužuju izbore.

“Naš stav je jasan. Građani zaslužuju izbore. Stranke rade zajedno, postoje izazovi – svi moraju sjesti za stol i naći kompromis. Treba shvatiti kako građanima osigurati mogućnost da ostvare svoje demokratsko pravo”, pojasnila je.

“Volim da kažem da sam realistički optimista, ali puno rada će biti od stranaka i do toga mora doći”, dodala je.

Naredna tema bila je pravosuđe i pitanje koliko je ono (ne)zavisno.

“Jasno govorimo da je vladavina zakona osnova za napredak zemlje. Važno je to izgraditi u BiH. Političke stranke moraju dozvoliti da pravosuđe radi nezavisno. Mi radimo kroz USAID, da identifikujemo probleme i da radimo na ispravljanju toga. Partneri smo sa njima, uradili smo analizu da vidimo kako da nema političkog uticaja u njihovom poslovanju. Ima još uticaja, ali radimo da prevaziđemo tu fazu”.

Milorad Dodik je najavio referendum pravosuđa?

“Mi smo jasno kazali da referendumi nisu za rješavanje pravih problema. Ekonomija i radna mjesta, izvlačenje politike iz ekonomije su ovdje problemi. Ne vidimo da je referendum nešto što će se pozabaviti pravim problemima na terenu”.

A kakav je stav SAD-a prema Miloradu Dodiku?

“Mislim da sam jasno kazala – radujem se saradnji sa svim političarima koji pomažu zemlji. Gospodin Dodik ne radi u tom smjeru, on ljude vodi unatrag. Smatramo da svi dijelovi ove zemlje trebaju napredovati. Želimo da svi građani idu u pozitivnom smjeru”, kazala je Kormak.

Do sada se nije stastajala sa Miloradom Dodikom, a istakla je da se nada da će početi raditi na pozitivnoj budućnosti građana RS i BiH, otvaranju novih radnig mijesta.

“Ja ću sa zadovoljstvom uspostaviti partnerstvo da BiH ide u pozitivnom smjeru”, kazala je.

Istakla je da ambasada SAD-a podržava strukture koje je postavio Daytonski mirovni sporazum, i zato sarađuju sa svim dijelovima zemlje Bosne i Hercegovine.

“Posvećeni smo da pomognemo svim građanima”, kazala je Kormak.

Kompletan razgovor Morin Kormak sa Ajlom Alihodžić u emisiji N1 na 1 pogledajte u video prilogu:

0 Shares
0 Shares
Copy link