Početna  /  Morin Kormak: Korupcija u BiH je "rak rana" koja sprečava razvoj i napredak
Federacija BiH Republika Srpska

Morin Kormak: Korupcija u BiH je “rak rana” koja sprečava razvoj i napredak

SARAJEVO – U BiH korupcija je rak-rana koja sprečava napredak i prema nekim procjenama BiH zbog korupcije gubi 1,4 milijarde KM godišnje, koje završavaju u džepovima onih koji misle da nisu odgovorni građanima koje navodno predstavljaju.

Morin Kormak (Foto: FENA)
Morin Kormak (Foto: FENA)

Istakla je ovo danas ambasadorica SAD u BiH Morin Kormak prilikom dodjele nagrada pojedincima i organizacijama u BiH za borbu protiv korupcije.

Nagrade zbog pokazane hrabrosti, upornosti i predanosti u borbi protiv korupcije dobili su Danko Bogdanović, koji je prijavio raširenu korupciju u Uredu za indirektno oporezivanje u Brčkom, posthumno Alma Šehović, koja je bila ovlašteni revizor u Zavodu za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i upozoravala vlasti na nepotizam i niz nepravilnosti u toj instituciji, glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić, te nevladina organizacija “Justicia” iz Srebrenika.

“Ambasada SAD će ovu sedmicu posvetiti aktivnostima koje se fokusiraju na pošast korupcije u BiH da bismo podstakli sve građane da se priključe ovoj važnoj borbi. UN su proglasile 9. decembar Međunarodnim danom borbe protiv korupcije, ali zbog ozbiljnosti problema u BiH odlučili smo da jedan dan nije dovoljan, te da nam je potrebna cijela sedmica da razgovaramo o tom pitanju. A svi znamo da ni to nije dovoljno”, rekla je Kormakova.

Kazala je da su svi građani koje je susrela do sada rekli da je korupcija postala sastavni dio života, te da gotovo 30 odsto njih priznaje da su dali mito da bi od vlasti dobili uslugu koja je besplatna.

“Plaćaju mito da bi dobili posao, otišli kod doktora, imali bolje školstvo, čak i da bi im djeca dobila bolju ocjenu na kraju godine”, dodala je Kormakova i naglasila da potencijalni investitori odlaze jer im traže mito.

Rekla je da se tri stvari moraju desiti u narednoj godini kako bi BiH postigla napredak, i to da pravosudni sistem mora biti spreman da detaljno istražuje i procesuira slučajeve korupcije jer oni predugo sjede u ladicama bez zaključka, da se moraju bolje koordinirati aktivnosti na izgradnji institucionalnih kapaciteta pravosuđa, te da se mora uraditi više na angažmanu javnosti i promijeniti svijest građana da korupcija nije normalna pojava, nije nužna i ne treba je prihvatiti.

Izvor: Nezavisne novine / M. Rener-Smajović

0 Shares
0 Shares
Copy link